Thursday, March 8, 2012

::Singapore Trip 2012:: Part 1

uolls dah baca kisah2 trip2 yang lepas kan.. semua trip tu aku single jer.. mesti korang cakap aku ni kejam kan.. holiday tak bawa kids.. hahahha actually tempat2 jauh tu tak sesuai nak bawa kids laa.. lagipun tu semua trip backpackers.. mana la tahan lasak budak2 nak ikut serta.. so.. untuk tidak menampakkan ketamakkan aku berpoya2 seorang diri hahaha now meh nak kisahkan trip beramai2 pula bersama kids and also my lovely hubby...

actually trip ni tak d rancang pun.. tiba2 jer rasa mcm nak bawa budak2 merasa nikmat holiday luar dari Malaysia la kan.. hehehe so paling dekat Singapore la tempatnya.. semangat bukan main lagi anak2ku bila dgr kita orang (me & hubby) nak bawa dia orang jenjalan ke Singapore.. especially Universal Studios la... disebabkan dia orang tak pernah lagi travel keluar.. so terpaksa la bawa dia orang buat passport dulu... cabaran nih tau buat passport pun.. first2 hari mula2 nak pergi tu.. kena la ambil gambar dulu kan.. dah cabaran bermula.. si nabil (anak bongsuku) menangis2 tak nak diambil gambarnya.. pemalu ya amat hero aku sorang ni.. puas memujuk.. akhirnya dapat jugaklah gambar kesan lepas nangis hahaha.. then terpaksa pula ke JPN disebabkan nina (anakku yg ke 3) punya surat beranak plak hilang.. tak tau mana missing sedangkan yang lain2 ada jer.. so tak nak buang masa kita orang terus la ke Jabatan Pendaftaran buat salinan baru.. nasib baiklah JPN buka di hari minggu kan.. then after siap surat beranak terus la terjah nak buat passport.. alamak ramainya orang.. dulu time aku buat passport tak der la ramai cenggini.. aduhaiii.. lemah semangat den ni tau.. so tak dapat la buat.. kena la datang semula the next daynya.. tenkiu la imigresen sebab on Sunday pun korang bekerja.. so awal2 pagi minggu lagi dah terpacak kita orang kat pusat passport imigresen Presint Diplomatik di Putrajaya.. seawal 7.30 pagi datang pun aku dapat no giliran yang ke 52.. hahah hebatkan ramai manusia.. maju sungguh Malaysia sekarang.. rakyat maju jaya dapat keluar negara ramai2.. hehehe so selesai buat passport jam dah tengahari.. so passport tak dpt collect pd hari yang sama.. nampak gayanya esok hari terpaksa datang lagi sekali.. kan ker mencabar tuh.. 3 hari berturut2 aku kena layan jalan kat Putrajaya hehehe.. tp apa2 pun alhamdulillah siap juga passport pada hari dijanjikan.. :)


so dah siap passport semua.. hotel dah booking.. tiket flight pun dah beli.. hari yang ditunggu-tunggu pun tiba.. yahooo kita terbang lagi beramai2.. penerbangan seawal 7.30 pagi.. so mcm biasa.. kami park kereta di airport saja.. sebab short trip pun..tak berbaloi nak naik cab.. memang selalu kalau fly kita org akan park jer situ.. sama jer kos parking dgn kos naik cab.. so tak yah nak susah2 nak cari cab pagi2 hari kan.. naik jer flight nabil macam biasa la.. mama nak makan.. hahah aku dah tau.. budak kecil sorang ni memang favourite dia bila dlm flight adalah pizza n spaghetti.. tspi flight dari KL ke Changi kan ker dekat.. haha mana la sempat nak makan.. belum sempat ambil order dah nak landing kot... heheh terpaksa la pujuk dia... nanti kita landing baru makan okay.. so masam jugak lah muka hero kecil aku tu... hehe tapi this time lupa plak nak snap picture kat dlm flight..

landing jer kat terminal 1 Changi Airport dah lebih kurang pukul 8.30 pagi.. awalkan..yeahh morning Singapore!!! kami di jemput teman baik dari temasik.. mesti ada antara korang yang kenal dia kan.. ermm my big bro.. Khalid Mobin.. guitarist handal Rusty Blade.. awal2 lagi aku dah paksa Alid jemput kat airport hehehe thanks Alid sudi jemput kita orang ya..


dari airport kami terus ke Geylang dgn menaiki MRT.. sementara nak tunggu check in kat Hotel 81 Tristar kami lepas breakfast di restoran berhampiran.. chit chat dgn big bro .. sambil layan anak2 makan..



so dah tiba time check in hotel.. and my sis dari Langkawi pun dah sampai.. kami pun mulakan penerokaan di kota Singa.. port mula2 kami terjah adalah Orchard Road..




dah puas jenjalan di Orchard Road.. kami meneruskan langkah ke area Merlion dan juga Marina Bay..




then kami terus berjalan menuju ke Singapore Flyer!





bila dah ptg.. kaki pun dah letih jalan.. back to hotel.. rest and makan2 malam.. then mlm nya kami merayap sekitar town sebelum melelapkan mata .. so esok punya cerita kita sambung next entry ok! stay tune!!!!

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget