Tuesday, July 28, 2015

BARISAN KABINET KERAJAAN MALAYSIA 28 JULAI 2015

YAB DATO’ SRI MOHD. NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK
Perdana Menteri Merangkap Menteri Kewangan
YAB DATO’ SERI DR. AHMAD ZAHID BIN HAMIDI
Timbalan Perdana Menteri Merangkap Menteri Dalam Negeri
YB DATO’ SRI LIOW TIONG LAI
Menteri Pengangkutan
YB DATUK SERI DR. S. SUBRAMANIAM
Menteri Kesihatan
YB DATO’ MAH SIEW KEONG
Menteri di JPM
YB DATO’ SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ
Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan
YB DATO’ SERI HISHAMMUDDIN BIN TUN HUSSEIN
Menteri Pertahanan
YB DATO’ SRI MUSTAPA BIN MOHAMED
Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri
YB DATUK SERI PANGLIMA DR. MAXIMUS JOHNITY ONGKILI
Menteri Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air
YB DATUK AMAR DOUGLAS UGGAH EMBAS
Menteri Perusahaan Perladangan Dan Komoditi
YB DATO’ SRI AHMAD SHABERY BIN CHEEK
Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani
YB DATO’ SRI ISMAIL SABRI BIN YAAKOB
Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah
YB DATO’ SERI AHMAD HUSNI BIN MOHAMAD HANADZLAH
Menteri Kewangan II
YB DATO’ SRI ANIFAH BIN AMAN
Menteri Luar Negeri
YB MEJAR JENERAL DATO’ SERI JAMIL KHIR BIN BAHAROM (B)
Menteri di JPM
YB SENATOR DATO’ SRI IDRIS JALA
Menteri di JPM
YB TAN SRI DATUK SERI PANGLIMA JOSEPH KURUP
Menteri di JPM
YB DATUK WILFRED MADIUS TANGAU
Menteri Sains, Teknologi Dan Inovasi
YB DATO’ SRI HAJAH ROHANI BINTI HAJI ABDUL KARIM
Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat
YB DATUK JOSEPH ENTULU ANAK BELAUN
Menteri di JPM
YB DATO’ SRI HAJI FADILLAH BIN YUSOF
Menteri Kerja Raya
YB DATO’ SRI RICHARD RIOT ANAK JAEM
Menteri Sumber Manusia
YB DATUK SERI TENGKU ADNAN BIN TENGKU MANSOR
Menteri Wilayah Persekutuan
YB DATO’ SERI HAJI IDRIS BIN JUSOH
Menteri Pengajian Tinggi
YB DATO’ SERI DR. SHAHIDAN BIN KASSIM
Menteri di JPM
YB SENATOR DATUK PAUL LOW SENG KUAN
Menteri di JPM
YB ENCIK KHAIRY JAMALUDDIN ABU BAKAR
Menteri Belia Dan Sukan
YB DATUK ABDUL RAHMAN DAHLAN
Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan Dan Kerajaan Tempatan
YB PUAN HAJAH NANCY BINTI HAJI SHUKRI
Menteri di JPM
YB SENATOR DATO’ SRI ABDUL WAHID OMAR
Menteri di JPM
YB DATUK IR. DR. WEE KA SIONG
Menteri di JPM
YB DATO’ HAMZAH BIN ZAINUDIN
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan
YB DATUK DR. WAN JUNAIDI BIN TUANKU JAAFAR
Menteri Sumber Asli Dan Alam Sekitar
YB DATO’ SERI MAHDZIR BIN KHALID
Menteri Pendidikan
YB SENATOR DATUK SERI PANGLIMA DR. MOHD. SALLEH BIN TUN SAID KERUAK
Menteri Komunikasi Dan Multimedia
YB DATO’ SRI AZALINA BINTI DATO’ OTHMAN SAID
Menteri di JPM
YB DATO' SERI ONG KA CHUAN
Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri II
YB DATO’ RAZALI IBRAHIM
Timbalan Menteri di JPM
YB DATUK CHUA TEE YONG
Timbalan Menteri Kewangan
YB DATUK JOHARI BIN ABDUL GHANI
Timbalan Menteri Kewangan
YB DATUK NUR JAZLAN BIN MOHAMED
Timbalan Menteri Dalam Negeri
YB TUAN MASIR ANAK KUJAT
Timbalan Menteri Dalam Negeri
YB DATUK AB. AZIZ BIN KAPRAWI
Timbalan Menteri Pengangkutan
YB DATO’ SERI DR. HILMI BIN YAHAYA
Timbalan Menteri Kesihatan
YB DATUK MAS ERMIEYATI BINTI SAMSUDIN
Timbalan Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan
YB DATO' WIRA MOHD JOHARI BIN BAHARUM
Timbalan Menteri Pertahanan
YB DATUK HAJI AHMAD BIN HAJI MASLAN
Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri
YB SENATOR DATO’ LEE CHEE LEONG
Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri
YB DATO’ SRI DR. JAMES DAWOS MAMIT
Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air
YB DATO’ NORIAH BINTI KASNON
Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan Dan Komoditi
YB DATO’ SRI HAJI TAJUDDIN BIN ABDUL RAHMAN
Timbalan Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani
YB DATUK ALEXANDER NANTA LINGGI
Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah
YB DATUK AHMAD JAZLAN BIN YAAKUB
Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah
YB DATO’ SERI REEZAL MERICAN BIN NAINA MERICAN
Timbalan Menteri Luar Negeri
YB SENATOR DATO’ DR. ASYRAF WAJDI BIN DATO’ DUSUKI
Timbalan Menteri di JPM (Hal Ehwal Agama)
YB DATUK DR. ABU BAKAR BIN MOHAMAD DIAH
Timbalan Menteri Sains, Teknologi Dan Inovasi
YB DATUK HAJAH AZIZAH BINTI DATUK SERI PANGLIMA MOHD DUN
Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat
YB SENATOR DATIN PADUKA CHEW MEI FUN
Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat
YB DATUK ROSNAH BINTI HAJI ABDUL RASHID SHIRLIN
Timbalan Menteri Kerja Raya
YB DATO’ SRI HAJI ISMAIL BIN HAJI ABD. MUTTALIB
Timbalan Menteri Sumber Manusia
YB SENATOR DATO’ DR. LOGA BALA MOHAN A/L JAGANATHAN
Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan
YB DATUK YAP KAIN CHING @ MARY YAP KEN JIN
Timbalan Menteri Pengajian Tinggi
YB DATUK SARAVANAN A/L MURUGAN
Timbalan Menteri Belia Dan Sukan
YB DATUK HALIMAH BINTI MOHD SADIQUE
Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan Dan Kerajaan Tempatan
YB SENATOR DATO’ PADUKA AHMAD BASHAH BIN MD HANIPAH
Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan
YB DATUK IR. HAJI HAMIM BIN SAMURI
Timbalan Menteri Sumber Asli Dan Alam Sekitar
YB TUAN P. KAMALANATHAN a/l P. PANCHANATHAN
Timbalan Menteri Pendidikan
YB SENATOR TUAN CHONG SIN WOON
Tiimbalan Menteri Pendidikan
YB DATO’ JAILANI BIN JOHARI
Timbalan Menteri Komunikasi Dan Multimedia

Thursday, May 7, 2015

Suami Aku Ustaz.. Filem wajib tonton!!!!!



Terbitan Karyaseni Production
Penerbit: Dato' Wan Mohd Muzri & Datin Nur Syafira
Penerbit Eksekutif : Wan Mohd. Ariff
Pengarah : Ghaz Abu Bakar
Pengarah Bersama : Adi Putra
Pelakon : Adi Putra / Nora Danish / Izzue Islam / Betty Rahmad / Jue Aziz / Liza Abdullah / Razak Ahmad / Kamaliah Mat Dom / Norman Hakim
Adaptasi Novel : Suami Aku Ustaz
Penulis : Hannah Dhaniyah
Penerbit Novel : Penerbitan Karyaseni Sdn. Bhd.

Filem yang bakal menemui penonton pada 14 Mei 2015 ini mengisahkan tentang Alisa seorang pelajar tingkatan 5 yang dipaksa berkahwin dengan sepupu sendiri yang juga merupakan Ustaz di sekolahnya. Konflik hidup Alisa bermula bila ayah dan ibunya membuat keputusan untuk menyatukan Alisa dan Ustaz Hafiz demi memastikan keselamatan anak tunggal kesayangan mereka yang agak lincah sepanjang ketiadaan mereka ke Tanah Suci Mekah. Dalam keterpaksaan Alisa menurut perintah ibu dan bapanya. Sejujurnya bagi pandangan saya watak Alisa yang dilakonkan oleh Nora Danish dan Ustaz Hafiz dilakonkan oleh Adi Putra sangat bersesuaian. Aura Alisa dan Ustaz Hafiz itu ada dalam diri kedua-dua pelakon ini. Watak Johan sebagai teman sekolah yang menaruh hati terhadap Alisa dibawakan oleh Izzue Islam juga tidak mengecewakan. Unsur-unsur sedih, gembira, terpaksa dan juga unsur kelakar diwarnai dalam filem ini. Kehidupan indah pelajar sekolah di kawasan kampung digarap dengan baik sekali. Yang pasti sepanjang dua jam menonton filem ini, pelbagai emosi boleh dirasai. Unsur-unsur kelakar boleh membuatkan penonton ketawa dengan keletah Alisa yang sangat comel dengan aksi budak sekolahnya. Kepada peminat novel dan filem melayu anda semua disarankan untuk menonton filem ini. Jika ditanya pandangan peribadi saya sebagai peminat tegar novel-novel melayu, filem ini sangat menarik walaupun ada sedikit perubahan dalam cerita yang difilemkan ini jika dibandingkan dengan jalan cerita dalam novel. Jom semua bersama-sama menyokong dan menonton filem melayu! Saya bagi lima bintang untuk filem ini! 

Pelakon Utama Nora Danish & Adi Putra
Jom layan lagu tema filem ini :

Cintaku Kernamu
Adi putra dan Betty Rahmad 
Lagu & Lirik: Faiz Alberto
Karyaseni Music Sdn. Bhd.


Ustazku Rajaku
Adi putra dan Zizan Razak
Lagu & Lirik: Faiz Alberto
Karyaseni Music Sdn. Bhd.


 

Thursday, March 12, 2015

Almond Crunchy Caramel


Lama tak mengupdate blog ni. entah ada ke tidak lagi orang membaca yer.. terima kasih pada mereka-mereka yang masih sudi membaca.. okay.. kali ni nak citer pasal Almond Crunchy Caramel.. Ada yg tak pernah dengar ker? ehh mestilah semua orang tahu kan.. cookies yang rangup krup krap krup krap kalau dikunyah kan... Anak2 aku kalau dapat Almond Crunchy Caramel ni memang boleh buat gaduh.. berebut masing-masing nak bawa g sekolah.. padahal maknya hari2 buat cookies ni.. tak jemu2 nak mengunyah..


Sebenarnya sapa yang kenal aku memang tahu, sejak tahun lepas aku memang aktif menjual Almond Crunchy Caramel ni.. mula-mula saja cuba menjual.. nak cari duit poket nak buat bekal raya tahun lepas.. tapi alhamdulillah sambutan yang amat menggalakkan.. sampai ada yang terpaksa aku tolak tempahan pada yang order di saat-saat akhir.. tak cukup tangan nak buat.. almaklumlah aku pakai pun oven kecik jer kat rumah hehe.. tapi memang sangat-sangat bersyukur dengan rezeki yang Allah kurniakan..


Antara yang pelanggan yang sering mengorder berulang kali walau pun bukan musim raya ni adalah Paknil dan juga tailor terkenal di Kajang saudara Dzulldeclassique.. memang ohsem dua selebriti ni.. terima kasih sangat pada dua nama besar ni yang banyak membantu melariskan jualan Almond Crunchy Caramel keluaran aku ni... Saudara Dzull sampai ke Tanah Suci dibawanya bekalan Almond ni.. katanya buat makan2 dengan jemaah lain waktu dalam perjalanan.. Alhamdulillah syukur sangat.. Paknil pula siap upload gambar kat instagram dia lagi haa... berduyun-duyun yang msg lepas tengok post dari Paknil tu.. terima kasih Paknil.. jasa baik Paknil amat saya hargai.. insyaallah lepas ni order utk mereka-mereka yang banyak membantu ni kita bagi special sket kannn.. hehehe


Ada juga kawan-kawan lain yang sering order berulang kali.. kalau dah berulang kali order tu maksudnya sedapla kan.. hehe perasan pulak aku weihhh.. terima kasih pada taukeh Kambing dari Putrajaya.. saudara Nordin yang selalu sangat order.. sekali order bukan satu dua bekas.. tp mesti 10 bekas ke atas.. tq cik din ya...




Ada sorang kawan lama aku sekarang tengah sambung belajar di Glasgow.. tak tahan teringin katanya tengok Almond Crunchy Caramel aku tuh.. haha so bagi tak menghampakan Cik Nita.. maka Almond ni pun terbang juga sampai ke sana... dapat la melepas rindu dendam katanya hehehe.. tq nita sayang...


Sejak bulan Ramadhan tahun lepas hinggalah sekarang.. memang tak berhenti2 aku menjual Almond Crunchy Caramel ni.. sentiasa ada permintaan.. Alhamdulillah.. Ada kawan-kawan yang pernah beli kat tempat lain yang komplen.. ehh kenapa Almond kau lebih sedap.. tak manis meleting macam beli kat kedai tu ek..Almond Crunchy ko ni meriah betul kacang2 dan badam nya..melimpah ruah katanya.. lagi satu harga yang kau jual tu balik modal ker? aku tgk kat kedai orang juai RM25 utk 225g jer.. ko jual RM26 utk 300g x termasuk berat balang.. kalau timbang dgn balang dah cecah 400g.. aku senyum jer.. aku ni tak sampai hati sebenarnya kalau jual mahal2.. rasa mcm ishh mahal2 ada ke org nak beli nanti.. hahah so bagi aku asal balik modal dpt upah sket pun dah memadai.. mak dah pesan.. kalau jual barang jangan untung berlipat ganda.. tak elok mcm tu.. insyaallah harga aku ni bertahan selagi harga bahan mentah tak naiklah.. risau sebenarnya takut harga Almond tu naik... sebab last year murah sket.. tahun ni dah naik harganya... tp aku cuba untuk kekalkan harga jualan Almond Crunchy ni selagi dapat tampung harga modal dan upah membuatnya lah kan..


Rasanya tahun ni macam nak buka tempahan untuk jualan borong pula.. kita tengok dulu mcm mana kan.. kalau ada sambutan insyaallah...Pada sesiapa yang nak order boleh terus whatsapp atau sms aku terus.. 0136150900 atau boleh email nyonyacyber@gmail.com untuk sebarang tempahan.. harga hanyalah rm26 per box. Penghantaran sekitar lembah kelang percuma untuk 5 balang ke atas. Penghantaran sekitar Putrajaya & Shah Alam boleh dipertimbangkan sekiranya ada ramai permintaan. Luar KL/Selangor/Putrajaya kita akan post (kos poslaju ditanggung oleh pelanggan).

tq semua!

Monday, January 5, 2015

Day 4 2015

Terasa lama bercuti sejak new year.. Padahal baru 4 hari.. Sememangnya x puas.. Rasa nak cuti lg.. Ehh apa ni?? Awal tahun dah malas nak kerja.. Ishh ishh ishhh tak mau lah.. Malas sila berambus jauh-jauh..

Tadi petang sempat ziarah kawan pejabat yg baru bersalin semalam.. Tahniah zalina  dan suami menimang cahaya mata yg kedua.. Bila tengok baby dah rindu pula rasa.. Yer lah anak-anak kan dah besar.. Nabil pun tahun ni dah cecah 11 tahun.. Tak kan aku nak bersalin lagi.. Hahah kalau nak bersalin pun memang dah x boleh.. Apa nak buat.. Syukurlah Allah dah kurniakan 4 orang cahaya mata untuk ku.. Itu dah cukup bermakna bagi ku.

Tapi hari ni tgk baby x snap pulak gambar.. Sebenarnya bukan x ingat nak ambil gambar.. Tp iphone ku cameranya dah kurang cantik.. Blurrr jer.. Nak beli iphone baru x mampu la rasanya.. Mahal sangat harganya sekarang.. 

So balik dari ziarah baby, si nabil merengek2 nak pergi wangsa walk.. Biasalah anak bujang sorang tu.. Akal dia x nak balik rumah awal.. Nak jenjalan.. Wangsa walk tu port kegemaran dia lah.. Suka dia kalau dpt jelajah kedai2 phone kat atas tu.. Hrmmm dah jelajah kedai phone tu apa lagi.. Mamanya ni terjebaklah pula dgn phone Lenovo.. 

Aduhaii boleh ker aku ni pakai Android phone?? Aku mmg x pernah biasa dgn Android ni.. Almaklumlah pengguna tegar Apple kan.. Tp bila budak kaunter lenovo dok promote td.. Teruslah terjebak sbb harga nya agak murah dan yg penting cameranya cun! So makcik nih terbeli lah seketui.. Bila balik rumah x der plak aku belek2.. Entah laa rasa x der jiwa nak membelek..agaknya sbb aku masih mengharap pada iphone kot kann.. Tgklah nanti2 dah ada perasaan sket baru kita belek2 lenovo tu haha boleh camtu?

Okaylah.. Uoll kalau ada apa2 tips menarik pasal lenovo ni meh la kongsi sket.. 😜

Saturday, January 3, 2015

Day 3 2015

Salam Maulidur Rasul buat semua.. 



Dari malam tadi terngiang-ngiang dendangan nasyid dari Hafiz Hamidun.. Liriknya rasa menyentuh..

Kasih Padamu - Hafiz Hamidun

Rasulullah
Dalam sirahmu
Ku temu tulusnya cinta
Demi umatmu
Berkorban jiwa 
Sehingga hujung nyawa

Kau diutus atas nama kebenaran
Dengan fasih lidah beri penjelasan
Sabar dalam apa jua keadaan
Tak goyah dengan ranjau tekanan

Walau diri bisa menakluki takhta
Tetap rendah hati penuh sederhana
Segalanya demi Lillahi Ta'ala
Azimat yang berharga

Rasulullah
Dengan hikmahmu
Terpancar syiar agama
Mengubah gelap menjadi terang
Menghapus jahiliah

Rasulullah
Engkau tinggalkan semangat juang tertinggi 
Membina satu aqidah
Membangun iman
Bertahun di lapangan mujahadah

Sahih hadith dan Al-Quran
Menjadi sumber cahaya pedoman
Hanya itu yang kau wariskan
Akan selamat di dunia akhirat

Rasulullah
Terlalu rindu
Padamu junjungan jiwa
Di dalam sunnah yang utama
Menyambungkan kasih denganmu

Rasulullah
Dalam sirahmu
Ku temu tulusnya cinta
Demi umatmu
Berkorban jiwa 
Sehingga hujung nyawa

Rasulullah
Dengan hikmahmu
Terpancar syiar agama
Mengubah gelap menjadi terang
Menghapus jahiliah

Ya Rasululluh... Ya HabibAllah
Pabila terkenangmu, mengalir air mataku

Day 2 2015

Hari ni aku ambil annual leave sebab nina my third princess kena daftar Form 1.. Macam dua lg princess aku sebelum ni.. Semuanya sambung belajar di SMK Dato Ahmad Razali.. Senang sbb sekolah ni depan rumah aku jer.. Jimatlah sket kos pengankutan kannnn... Sedar x sedar sekejap jer anak-anak dah masuk sekolah menengah.. 

             Nina first day @ SMKDAR

Mcm biasa selepas pendaftaran ada taklimat untuk parents.. Then urusan buku tulis dan buku teks.. Semoga anak2 dpt belajar dengan sempurna hendakNya..

Masuk 2015 ni usia pun dah bertambah kan..Anak-anak pun dah besar panjang.. Dah 3 orang sekolah menengah.. Tinggal Nabil seorang jer lagi sekolah rendah..

     
Bila anak-anak dah besar ni rasa lega sket.. Tak der lagi dah nak rasa susah payah pikir susu pampers bagaikan.. Tapi cabaran anak dah besar ni lain pula.. Tambah pula di zaman semua benda di hujung jari ni.. Segalanya perlu dipantau.. Risau jugak takut anak-anak tersasar dari landasan kann.. Bimbingan dan perhatian tu amatlah penting.. Aku selalu berdoa agar Allah pelihara keselamatan anak-anakku ini.. Insyaallah semoga mereka membesar menjadi insan yang berguna..

Thursday, January 1, 2015

Day 1 2015



Alhamdulillah syukur kerana dipanjangkan usia meniti 2015.. Selamat tinggal 2014.. Kita bawa bersama segala pahit manis sebagai panduan untuk menongkah arus 2015.. Yang baik dijadikan panduan yang buruk dijadikan teladan.. 

Setiap kali tahun baru pasti akan ada yang bertanyakan tentang azam.. Azam apa tahun ni? Azam tahun lepas dah berjaya dicapai ke? Hrmm aku macam biasa. Go with the flow.. Tak der la beria2 berazam2 ni.. Cuma nawaitu menjadi seorang yang lebih baik dari sebelumnya. Insyaallah.. 

So pada semua kawan-kawan selamat tahun baru 2015.. Tak lupa pd semua sahabat handai dan saudara mara terutama keluarga mertua di Kelantan semoga terus tabah dengan ujian dari Allah.. Semoga apa yang berlaku ada hikmahnya buat kita semua.. Sama-sama kita doakan semoga banjir dia pantai timur dan diseluruh malaysia segera pulih.. Ayuh sama-sama kita doakan kesejahteraan buat negara kita.. Insyaallah semoga semua ini dapat menyatukan kita semua.. 

Selamat Tahun Baru... 2015 

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget