Friday, August 29, 2008

kenangan bersama paknil



haaa akhirnya aku dah jumpa picture anak-anak ku bersama paknil..saja nak tunjuk pada korang yang belum pernah bergambar ngan paknil kan.. hehehe

Monday, August 25, 2008

diari seorang lelaki

Dari semalam ku tunggu
Fikir kau pulang ke pangkuanku
Ku dengarkan lagu cinta
Pilihan terbaik kita

Ku mainkan CD berulang
Lupakan segala ucapan
Perpisahan yang kau pinta

Benar dikau ku cinta
Tiap detik ku puja
Kau sering perhatiku sambil belai rambutmu
Tak ingin aku lupa kenangan yang tercipta
Berikan aku diari ku tulis setiap hari

Terjaga dari tidurku
Terima panggilan dari jauh
Katakan saja kau rindu
Setahun ku hilang arah
Ku tempahkan tiket sehala
Malam ini kitakan bertemu
Tunggu di bawah lampu

Bercinta berkasih bagai Adam dan Hawa
Bergaduh selisih buat kita sempurna
Janganlah dipendam luahkan perasaan
Tiada benci di hati itulah destinasi

p/s: aku tak tau sbb apa aku post lirik lagu nih.. maybe sbb aku tinggal sengsorang kat opis.. tiba2 lagu nih berkumandang kat suria fm... layannnn

Friday, August 22, 2008

tersentuh hati...

pagi ni tiba2 aku tersentuh sgt bila baca berita anak kecil nih...



6 tahun huni hospital
Oleh Hidayati Idayu Razali
am@hmetro.com.my

BACHOK: Selepas enam tahun terlantar di katil Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, dekat sini, akibat bengkak tulang yang menyebabkannya lumpuh seluruh badan dan radang berdarah, akhirnya Muhammad Hanif Harshim, 6, dibenarkan pulang ke rumahnya di Kampung Aik, Tawang, dekat sini, semalam.

Ibu kanak-kanak berkenaan, Namazizan Long Mat, 39, berkata anak keempat daripada enam beradik itu mula dimasukkan ke hospital sejak berusia 19 hari dan hanya semalam dibenarkan dibawa pulang, tetapi perlu menjalani sendiri rawatan menggunakan alat dibekalkan hospital.

“Sepanjang Hanif menerima rawatan dan terlantar di katil wad sejak enam tahun lalu, HUSM ibarat rumah kedua kami sekeluarga, apatah lagi apabila dia terpaksa menjalani empat pembedahan,” katanya.

Katanya, sepanjang mengandungkan Hanif, dia tidak mengalami masalah kesihatan, cuma alahan teruk hingga sukar melakukan kerja harian.

p/s: sumber dari www.hmetro.com.my

Thursday, August 21, 2008

cokelat part 2..



alamak terkeras daaa sebab aku baru keluarkan dari freezer.. hahhaha dah kena potong ngan pisau...


ok sambung citer petang semalam.. kisah cokelat tobleron nih.. sebab apa special sangat sampai aku sanggup upload dalam blog nih.. haaaaa.. nak tahu naper.. sebab ianya pemberian dari kawan baik aku... eh kawan baik ker.. hahahah baik la kan sebab kawan aku sorang nih kepala giler macam aku.. walaupun dia lebih muda dari aku.. tapi aku tetap boleh sekepala ngan dia... mira.. thanks ek.. utk cokelat tu.. special dari langkawi... ingat juga ko pada aku.. hahah walaupun sebenarnya aku yang paksa ko ingatkan aku.. hehehhe lain kali jangan lupakan aku lagi.. heheh

tapi aku sedih juga.. sebab lepas nih kawan aku sorang nih dah tak sama tempat kerja lagi ngan aku.. eh..eh.. sekarang pun tak sama tempat juga kan cuma sama management jer ek.. lepas nih langsung semua tak sama.. cuma aku harap kepala gila kita tetap sama.. okay mira.. tak mau la sedih-sedih.. orang brutal cam kita mana ada sedih kan..apa-apa pun thanks for the cokelat ek... sedap sangat.. heheh

Wednesday, August 20, 2008

cokelat..



trengg teng teng..

kenapa tiba2 aku nak citer pasal cokelat nih... tunggu......

mata



cantikkan mata...
anugerah dari ilahi...
tak tahu kenapa tiba2 aku teringat nak cakap pasal mata..
agaknya sebab mata aku dah makin pedih..
semua nih sebab aku degil..
degil tak nak pakai cermin mata..
tak suka! tak suka! memang tak suka..
aku tak suka pakai cermin mata..
akibatnya mata aku makin pedih..
tambah-tambah bila pandang komputer lama-lama..
arghhh apa yg aku melalut nih...
iskkk mata.. jangan pedih lagi..
sket jer lagi report nih nak siap...
sabar yer mata...

Tuesday, August 19, 2008

ayah & mama

yaaa... tiba2 ayah ngan mama nak interprame..hahhaha ngada2 ek... zasssss




Monday, August 18, 2008

anak-anakku..

nina & along.. sukanyer....

aikk.. ayah pun sama naik main jugak.. layannnnn

tak aci.. gambar mama tak der.. huhuhuuh

sukernyer empat beradik nih kalau dapat main-main...

tiga dara pingitan.. hehehe

aksi pose empat beradik yang keletihan bermain-main...


petang semalam... nabil merengek-rengek nak pergi klcc.. apalagi.. playground arrr kerjanya... aduhh malasnya nak keluar.. sian pulak tak bawa.. sebab nabil tinggal sorang kat rumah.. akak-akaknya dah pergi rumah mak uda pulak.. biasalah weekend itu la aktiviti dia org.. mengepau mak uda tak abih2.. hrmm... semlm petang bawa nabil main bowling kat flamingo.. tapi tak jadi main.. sempat baling sekali jer.. nabil dah merengek.. minta layan dia main video game.. aduhhh frust.. dah la lama tak membowling.. ermmm hero aku sorang nih.. memang kuat betul ngada-ngadanya..

akhirnya ptg semlm lepas jemput puteri-puteri dari rumah mak uda.. teruslah bawa dia org pergi klcc.. sempat la main kejap sebelum maghrib menjelma...

Friday, August 15, 2008

kenangan lalu...



mana satu nyonya? hahahha mestilah yang paling comei.. heheheh

Thursday, August 14, 2008

menyambut ketibaan ramadhan..



sempena nak menyambut ramadhan.. kat opis aku ada buat majlis ceramah agama yang disampaikan oleh Ustazah Siti Norbayah Mahmud dan suami Ustaz Akashah tengah hari tadi.. ermm mcm biasa.. ceramah kalau ustazah cun nih mmg mengasyikkan... teruja aku mendengarnya.. alhamdullillah.. semoga serba sedikit yang disampaikan dapat dijadikan bekalan untuk menyambut ramadhan yang dah tak baper lama lagi..

Wednesday, August 13, 2008

Tuesday, August 12, 2008

Monday, August 11, 2008

weekend lepas...

ermm tak der yang menarik sgt last weekend.. cuma saturday lepas.. my sis buat besday party utk anak tunggal dia.. ermm rizq aqeef dah masuk 3 tahun.. tapi malang sekali gambar2 abih nabil dah delete.. tak sempat nak upload.. aduhh nabil nih.. suka benar main hp mama... ermmmmmm

semlm tinggal nabil ngan mama jer kat umah.. sbb along, angah ngan nina tidur kat umah mak uda.. hubby lak cam biasa.. kerja tak abih2.. so nabil kena la layan mama hehehhe.. kelakar jer.. sampai mama nak mandi pun nabil tunggu kat depan pintu bilik air.. hahaha penakut sungguh hero tunggal sorang nih..

yg kelakar semlm tgh tgk program uncle aznil.. apa lagi kalau bukan kring-kring.. haha nabil siap ambil hp mama.. dia siap snap gambar uncle aznil dia.. ermmm pastu bila rancangan tu dah abih.. dia ngamuk2 nak tgk lagi.. aduhh pening tul nabil nih.. nasib baik cepat2 tukar channel ceria.. haaa dpt la dia tgk uncle comel dia lagi... tom tom bak la apa lagi.. suka jer dia.. ermmmmmmm



then sampai tertidur dia layan astro ceria... lewat ptg baru keluar kejap ambil anak dara tiga org tu kat umah mak uda nya... lepas tu singgah jln tar jap.. cari kain tudung.. cepat jer nak balik.. sbb nak tgk jgn lupa lirik plak.. hahha itu laa.. uncle aznil nyer pasal... semua nak cepat jer...

Thursday, August 7, 2008

nabilku...





ermmm nabil.. dah nak jangkau 4 tahun pun.. sekejap jer rasa dah besar anak lelaki tunggal aku sorang nih... bila tengok balik picture-picture lama nabil aduhhh rindunya nak pegang baby lagi... cepat benar nabil membesar.. dah mula bersekolah pun..

nabil sekarang dah pandai menyanyi.. lagu paling dia suka lagu apa ek.. lagu indon tu.. kalau dia nyanyi siap ngan menari sekali... antara lirik lagu tu macam nih.. "engkau pergi aku tak kan pergi.. kau menjauh ku tak akan jauh.. sebenarnya diriku masih mengharapkan mu... " haaaa lagu tu arr.. apa ek tajuk dia... ???? aku pun tak baper nak ingat.. byk sgt lagu indon kat radio sekarang nih... lagi satu lagu dia suka adalah lagu aliff aziz.. sayang-sayang.. dia siap boleh hafal lagi lagu tuh...

nabil nih kita org gelarkan dia anak bapa.. sebab dia sket-sket "mana ayah??" tak boleh ayah tak der depan mata.. mata pejam pun tangan meraba2 cari ayah.. dia cuma boleh tak der ayah bila time dia ke sekolah.. kalau dalam kereta pun mesti nak pegang tangan ayah... sian cik abg ku.. nak kemana-mana pun kena senyap-senyap dan nyorok-nyorok.. takut nabil nampak.. heheh tapi yg aku paling tak tahannya.. bila dia sedar ayah dia tak der.. mak aihhh satu flat boleh dengar dia nyer meraung... mcm aku dera anak jer.. aduhh nabil... nabil... putera tunggal yang selalu buat rumah aku jadi kecoh... hobi nabil memang gemar mengumpul koleksi kereta-kereta sport. dia boleh asyik main kereta-kereta comel dia sampai tak ingat nak makan..

begitulah kisah nabil....

Wednesday, August 6, 2008

apa-apa ajer

ermm tak der benda pun sebenarnya.. tadi pagi2 sampai awal kat ofis.. buka utusan online.. then nampak ada cerita pasal aznil kasi motivation talk to student sekolah.. ermm cam menarik... teringin gak nak kasi anak aku masuk bengkel yg mcm aznil ckp kan tu.. tapi camner ek...

pastuh saja tangan gatal2 dok search kat google pasal aznil.. heheh dasyat gak ek pak nil nih.. kat wikipedia pun ada... ermmm pastuh terjumpa la blog pak nil.. yahooo tambah lagi koleksi blog utk aku baca.. heheh anak2 aku mesti suka.. sbb dia org mmg minat giler ngan uncle aznil sorang nih... ermmm teringat aku satu masa tu.. masa kita org window shopping kat bangsar village.. kita org ada terserempak ngan pak nil & anak2 tgh bershopping jugak.. heheh yg kelakar.. anak bongsuku.. si nabil.. siap tunggu kat depan kedai cd.. apa nama tah.. aku pun tak ingat tapi kat sebelah2 nandos..heheh pastuh siap diheretnya bapanya sekali nak ajak ambil gambar ngan uncle aznil..haha jgn tak tahu.. anak2 aku siap pergi audition utk rancangan tom tom bak.. hahah punya la nak jumpa pak nil sorang nih.. special sungguh insan bernama AZNIL NAWAWI....

Tuesday, August 5, 2008

bingkisan mak & ayah tercinta...

weekend lepas sempat juga aku cari masa utk balik kg. menziarahi mak ayah yang kurang sihat. sejak seminggu yang lepas hati aku asyik teringat kg jer.. especially pd ayah.. bila call mak.. mak ckp ayah asyik nangis jer bila dia rasa tak larat.. aduhhh aku rasa cam nak terbang jer balik.. mula2 aku plan nak balik sorang... mcm selalu bila time2 darurat.. tapi bila pikir nanti kalau anak cucu balik ramai2 mesti ayah jadi ceria sket.. so kebetulan sekolah cuti plak on friday.. aku pun tak tau cuti apa.. sempena israk mikraj la kot.. so aku pun balik laa.. setelah aku pujuk2 akak cayang aku.. heheh sbb nak tumpang keter dia.. maklumlah keter aku yg ada skrg tak larat nak sampai ke kedah sana... tunggu keter baru tak tercapai2 lagi..

so bila dah berjaya pujuk akak aku... terpaksa la aku ikut time dia... w/pun sebenarnya aku dah cuti on friday.. tapi sbb dia masih kerja hari tu.. so kita org bertolak lepas dia abih kerja.. kira2 kul 8 mlm bertolak dari jln. klang lama.. mula2 akak ku drive.. pastuh hubby aku plak sambung.. ermm tp cam biasa laa.. bila jalan mlm2 nih.. mula la mata tak tahan.. dah bertin2 aku nampak cik abg aku minum power root.. tapi mata ngantuk lagi.. alih2.. dua tiga kali jugak la berhenti kat R&R heheheh.. tidur + cuci muka.. akhirnya sampai kat gurun kira2 kul 1 pagi..

ermm sampai kat umah.. tgk ayah tak tidur lagi.. mak ckp.. camtu la tiap2 mlm.. duduk menyandar jer kat atas katil tak leh nak tidur... ermmm nanti kalau tidur dia mula rasa semput.. dah datang penat dia.. sian ayah...lepas satu, satu dugaan utk dia.. ingatkan dah lepas buat bypass dah ok.. tapi cam tak ok jugak.. kaki ayah pun dah kembali bengkak.. mak ckp.. agaknya sbb dia asyik duduk berjuntai kaki kot.. ermmm aku tak tahu nak ckp camner.. patutlah naluri aku asyik teringat nak balik kg jer lately nih...

sabtu.. pagi tu cam biasa... lepak2 kat umah.. tgh hari lps lunch.. bawa mak p buat gigi palsu baru.. sian mak.. gigi lama dah rosak.. nak cakap pun tak berbutir... balik dari kedai gigi.. singgah pasar mlm.. tapi awal lagi.. kul 4.30 camtu.. hehhe tak der la byk sgt org menjual... beli kuih utk makan petang.. ermmm byk nyer durian, cempedak, rambutan & duku sekarang nih... fuhhhhh kecur liur.... balik umah... tgk ayah tidur sambil duduk kat sofa... alahai siannya.. bila suruh tidur kat katil dia tak nak.. nanti sakit lagi dada... mak ckp.. end of august nanti dr. nak buat endogram lagik... alahai naper la lambat sgt.. tp standard la hospital kerajaan.. kena tunggu giliran... apa nak buat..

ahad.. iskk cepatnya masa berlalu... dah nak kena balik kl... pagi sebelum balik... pergi kedai perabot jap.. carikan kerusi malas utk ayah.. mak ckp kerusi malas yg akak beli kat IKEA tu ayah tak leh duduk.. nanti dia susah nak bangun... sian dia... so beli la kerusi malas utk ayah.. balik umah pasangkan kerusi.. letakkan alas tilam nipis atas kerusi.. mak ckp adik nak belikan ayah kerusi urut yg mcm kerusi ayah duduk buat dialisis.. tp mak tak kasi beli.. sbb mahal sgt.. cam tak sesuai jer.. ermm mak.. camtu laa... tak nak susahkan anak2... ermm sedih nya dah nak kena balik kl.. tak sempat jumpa ayah.. ayah hari nih cam biasa.. rutin setiap ahad, selasa & khamis pagi2 lagi dah kena pergi Putra Medical Center kat Alor Star, kena buat dialisis.. ermmm pujuk2 jugak mak nak bawa mak ngan ayah duduk kl ngan aku.. tapi mak cam biasa.. tak nak laaa... nanti susah mak nak p ngaji kat masjid.. nak ajar budak2 ngaji lagi.. aduhh seribu mcm alasan.. yg sebenarnya mak susah nak tinggalkan kg laman.. itu ajer.. tp ayah bila aku tanya .. laju jer dia jawab nak,... heheh ayah mmg suka kalau dpt dikelilingi anak2 cucunya... tapi aku kena la hormati pendirian mak... ermmmm nak buat mcm mana.. cuma aku rasa aku kena lebih kerap balik jengah mak ngan ayah... dia org dah makin uzur....

heheh lupa plak satu cerita... sebelum balik pagi tu... sempat lagi hubby aku ajar mak drive keter ayah.. heheh ayah mmg nak aku bawa balik kl jer keter dia.. sbb dah lama tak der sapa bawa... aku cam biasa laa.. tak nak laa.. walau pun keter tu mmg nama aku pun.. tapi tak payah laa.. nanti sapa2 balik kg senang nak guna keter.. tinggalkan jer laa.. so hubby aku ajar la mak drive. at least senang mak nak hantar ayah gi masjid terutama time nak solat jumaat. mak ckp sian adik.. tiap kali jumaat kena balik gurun... dah la ahad, selasa ngan khamis mmg kena balik gurun sbb nak bw ayah g spital.. ermm thanks kimie... byk pengorbanan hang utk mak dan ayah... ermm lagipun masjid dekat jer ngan umah.. so mak tak payah nak masuk main road.. cuma jalan dalam taman jer.. so boleh la mak drive bawa ayah g solat....

so time utk balik kl... kena bertolak awal.. kalau ikut hati selalu lewat ptg baru aku balik kl.. so sampai kl mlm... tp sbb kak da kena sampai kl before 6.30 ptg.. terpaksa la balik tgh hari tu... ermm nak buat camner... so balik la kita org semua.. tinggal la mak ngan ayah lagi... sampai kl tepat kul 6 ptg...

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget