Tuesday, December 31, 2013

salam tahun baru 2014

sedar tak sedar masak berlalu begitu cepat... alhamdulillah syukur kerana kita diberi peluang untuk terus bernafas hingga saat ini.. semoga usia kita semua dipanjangkan dan diberi keberkatan hidup dunia akhirat..Apa pencapaian sepanjang 2013? Apa yang dirancangkan untuk 2014.. semoga semuanya mencapai apa yg kita harapkan.. insyaallah.. ampun dan maaf andai ada salah dan silap sepanjang aku mengenali kalian semua.. adios!


Thursday, November 14, 2013

UPSR oh UPSR..

salam untuk semua.. hari ini ramai mak ayah yang berdebar-debar kan menanti keputusan UPSR anak masing-masing.. Aku pun sama.. gabra jugak..tapi sebab ni pengalaman kedua.. so tahap gabra tu agak kurang sket.. hehehe aku pasrah jer.. setelah berusaha.. kita serahkan selanjutnya pada Allah SWT.. yang pasti apa jua keputusan kita terima jer dengan rela.. jangan nak marah-marah anak pulak.. gagal dapat A bukan gagal dalam hidup.. ingat tu.. panjang lagi jalan di hadapan.. fokus untuk pendidikan menengah pula nanti.. insyaallah..

Okay, untuk mak ayah yang takut nak ke sekolah boleh la buat semakan keputusan secara online dan jga secara sms.. kurang sket gabra kan hehehe... Caranya seperti di bawah ini:

Semakan SMS : Taip UPSR [angka giliran] dan hantar ke 15888
Contoh UPSR AB001A031 hantar ke 15888


Semakan secara online boleh ikut langkah seperti dibawah:

1. Masuk ke laman web SAPS (www.saps.moe.gov.my)
2. Klik butang semakan ibu bapa (warna hijau) seperti dalam gambar di bawah:


3. Setelah butang semakan ibubapa di klik, akan tertera seperti gambar dibawah:


Selamat mencuba! hehe kalau tak dpt masuk web tu tak dapat la ku nak tolong heheh mungkin talian sesak sebab ramai mak ayah yang pasti akan mencuba.. insyaallah harap-harap boleh la membantu serba sedikit. Sama-sama kita doakan kejayaan buat anak kita di dunia dan juga di akhirat.. Insyaallah..


Monday, November 11, 2013

AMALAN YG BAIK PADA 10 MUHARAM..


1. Puasa, 'Sahaja aku puasa sunat asyura kerana Allah'-Kelebihannya akan diberi ganjaran seribu haji,seribu umrah,seribu org mati shahid dan selamat dari api neraka..
2. Mandi sunat pagi hari Asyura - fadilatnya insya Allah dia tak akan sakit yg berat/serius pada tahun tersebut.
3. Menahan marah - kelebihannya Allah akan memasukkan dia dalam golongan org yg redho.
4. Melapangkan masa dan meyediakan makanan atau seumpamanya bagi mengembirakan keluarga - kelebihannya Allah akan lapangkan kehidupannya...

5. Bersedekah - fadilatnya Allah jamin ke syurga
6. memakai celak fadilatnya Insya Allah matanya tak sakit pada tahun tersebut.

7. Menyapu dan mengusap kepala anak yatim dgn memberi bantuan yg sewajarnya. fadilatnya 1 helai rambut 1 pohon dalam syurga
8. memuliakan org miskin - fadilatnya luas kuburnya
9. Membaca surah Al Ikhlas 1000 kali...Allah pandang dgn pandangan rahmat
10. Menjamu org berbuka puasa - fadilatnya seolah mengenyangkan ummat Muhammad saw.


dipetik dari laman FB Ustaz Dato' Hj. Mohd. Najmuddin Elias Al Hafiz
https://www.facebook.com/NajmuddinElias
Muharram 1435
November 2013

Tuesday, October 22, 2013

Alfatihah Allahyarham Noreen Noor




Alfatihah,  Seniwati Noreen Noor telah kembali kerahmatullah pagi tadi di Hospital Ampang Puteri akibat kegagalan buah pinggang dan penyakit darah tinggi. Menurut khabar yang diterima, jenazah Allahyarham akan dikebumikan di Kampung Pulai, Melaka selepas Zohor nanti. Sama-sama kita doakan semoga rohnya dicucuri rahmat. Amin..

Thursday, October 10, 2013

something to ponder...

Never blame anyone in your life..
The good people give you happiness...
The bad people give you experience...
The worst people give you a lesson...
The best people give you memories...



Tuesday, September 10, 2013

UPSR


hari ni telah bermula peperiksaan ujian penilaian sekolah rendah (UPSR). Anak kedua ku antara calon yang menduduki peperiksaan tersebut. teringat dulu zaman aku sekolah, sekitar 1987 UPSR mula diperkenalkan di 10 buah sekolah terpilih di kedah.. sekolah aku antara sekolah yang dipilih.. maka kami menjadi perintis UPSR, ada pro dan kontranya ketika ini.. kami dikira mangsa percubaan.. ada sesetengah murid sebaya kami telah pun menduduki Penilaian Darjah Lima.. bayangkan bila jadi yang pertama.. serba serbi belum betul-betul mahir. Yang paling aku ingat waktu tu, masing2 teruja nak ngadap UPSR ni.. cikgu dan student sama naik teruja.. Part yang tak best pulak bila nak masuk Form 1, budak2 UPSR ni kena saing dengan budak Penilaian Darjah 5.. sedih tau.. sebab kami mengidam nak masuk MRSM.. tapi bila p exam utk masuk MRSM ni, soalan semua berdasarkan Penilaian Darjah 5, dan malang bagi kami budak2 dari sekolah yang ambil UPSR ni semua gagal untuk masuk ke MRSM.. maka kami semua masuklah sekolah menengah harian biasa dan asrama penuh biasa.. itulah antara pengalaman aku dulu ambil UPSR.

Hari ni aku berdebar-debar sebab anak keduaku akan menghadapinya.. Doaku semoga kak ngan dapat menjawab dengan tenang dan sempurna.. insyaallah tahun depan anak ketiga pulak akan menghadapi UPSR ni, dan aku difahamkan tahun depan merupakan tahun terakhir UPSR digunakan. Kepada semua anak-anak yang menghadapi UPSR, jawablah sebaiknya, keputusan belakang kira.. janji buat yang terbaik. Kepada ibu bapa pula sama-sama kita doakan anak-anak kita dapat menjawab dengan baik. Insyaallah

Tuesday, September 3, 2013

raya sana sini.. open house dan kenduri kahwin pun ada..


Masih belum terlewat kan untuk aku ucapkan Salam Kemerdekaan buat semua.. Semoga negara kita terus kekal aman harmoni.. mohon dijauhi dari malapetaka yang tak diingini.. sama-sama kita pelihara keamanan yang telah dimiliki hasil dari pengorbanan nenek moyang kita dahulu..

Okay citer raya masih belum habis.. hari minggu meriah dengan open house sana sini.. ada juga yang ambil peluang buat kenduri kahwinkan.. teringat pulak zaman aku dulu.. aku pun kahwin dibulan syawal.. alhamdulillah ambil berkat syawal.. disebabkan ramai yang menjemput open housenya.. jalan pun sesak sana sini dan ditambah dengan cuaca yang lembab.. makanya aku pun tak dapat nak penuhi semua jemputan.. tambahan lagi jarak antara rumah yang menjemput tu agak jauh..tak dapat la ku nak kejar kesana kesini kan...
Bersama akak Saro yang sentiasa anggun.. i jeles ya sbb akak ni dah timang menantu pun masih cun melecun hehe

aku mulakan perjalanan agak awal.. memang budget sampai awai umah akak Saro (salah sorang rakan FB yang dah lama fren tapi tak pernah jumpa). Akak Saro jemput aku dan keluarga ke majlis perkahwinan anak perempuannya. Kami sampai sekitar jam 12 tengahari. Lepas jer makan terus pecut ke Bandar Rinching pulak.. haa Rinching ni memang rumah wajib pergi setiap tahun.. so tak kira lah sesak tak sesak jem memang ku redah.. Sampai Rinching dah sekitar jam 2.30 petang gitu.. cuaca pun dah angin-angin dan hujan dah mula turun.. Asal aku datang open house umah Dato Markiman ni mesti hujan.. asal hujan jer aku datang #eh.. hahaha gitulah kisahnya.. tahun lepas pun datang time hujan selebat alam.. tahun ni hujan baru bermula.. Dato Markiman merupakan Setiausaha Politik DS Hishammudin Menteri Pertahanan. Selesai kekenyangan dengan burung puyuh dan macam-macam lagi kat sini kami bergerak ke Batu Caves pulak.

Dato Markiman yang sporting! sempat Peace lagi yer.. :)

Sepanjang jalan hujan agak lebat.. jem memang agak jem juga.. sempat singgah solat Zohor dulu kat Shell Stesyen Ampang.. then baru terus ke Batu Caves rumah Kak Linda (Matahariku) juga rakan FB yang agak lama juga kenal..cumanya Kak Linda dah biasa jumpa sebab tahun lepas pun aku ada datang open house dia dan dia pun ada datang open house aku.. sampai rumah kak linda hujan dah berenti.. makan apa yang patut sebab perut dah kenyang tapi hadir sebagai menghormati dan meraikan jemputan kengkawan.. setahun sekali nama pun raya kan.. Cadangnya lepas Batu Caves nak singgah Setiawangsa pula.. ada lagi jemputan dari kawan sepejabat.. tapi jemputannya sampai jam 5.. tapi sekarang dah pukul 6.. hrmmm rasanya next time lah pergi.. tak dapat lah nak singgah.. segan plak dah abih time nak pergi kan.. hehe lagi pun perut dah konyang dan tambah plak cousin aku mesej nak datang beraya kat umah aku malam tu.. so kita orang kena la standby apa yang patut.. nak kutip kain baju atas sofa yang bersepah lagi kan.. hahaha nak mengemas umah la pendek katanya..
ni la Kak Linda yang sentiasa posing senyum lebar... haha ni sama minat dengan aku.. suka membaca novel heheh
Malam tu cuma masakkan mihun goreng jer buat hidangan bersama kuih raya untuk cousin ku..Oh ya..on Sunday aku sempat juga pergi beraya di rumah sorang lagi rakan Fb (okay korang jgn gelakkan aku.. yess aku memang ramai kawan kat FB yang agak rapat.. kenal cuma di FB tp dia orang memang type yang boleh dibuat kawan).. kat umah Nani dapat la makan sengkuang palit yang sedap ni.. zaman sekolah jer jumpa tau. bukan senang nak jumpa.. dah jumpa memang ngapppp x berenti laa...

ni la sengkuang palit yang sangat sedappp itu... 
Tahun ni aku memang tak der plan nak buat open house pun.. Lagipun sakit belakang aku ni belum betul-betul ok.. kadang2 rasa lg sakitnya.. so tak nak la ambil risiko sakit lagi.. so sapa nak datang beraya jemputlah datang.. call jer la yer.. nanti aku hidanglah apa yang ada.. hehe korang mesti meriah kan buat open house.. sebenarnya seronok bila buat open house ni.. dapat jumpa sedara mara dan kawan-kawan dan dapat menjamu selera tetamu yang datang.. lagi satu aku suka konsep open house ni sebab tak penat la nak layan tetamu berlainan hari.. layan jer satu hari terus.. kan senang.. :) okeylah.. cukup dulu untuk hari ni..next time kita citer-citer lagi.. babaiiii..

Tuesday, August 27, 2013

kuih seri muka a.k.a pulut sekaya

hari ni nak citer pasal masak2 plak.. sebab aku ni jenis yang memang jarang masuk dapur.. almaklumlah dapur tu dah mmg incik suamiku conquer kan... jadi aku kena la beralah demi kesejahteraan rumahtangga katakan heheh (sebenarnya aku tak pandai masak macam incik suami sbb tu dapur tu bukan milik aku keh keh keh) okay.. malam tadi citer dia anak bongsu kesayanganku.. sorang2nya hero hensem aku tu nak makan pulut sekaya atau orang bandar2 sebut kuih seri muka... orang kampung cam aku ni memang panggil pulut sekaya jer hehe.. agaknya lepas makan terasa kaya kot.. kaya kalori hehehe. so aku pun merajinkan dirilah mencuba menghasilkan sepelengat hahah klasiknya bahasa.. seloyang ek korang sebut.. siap jugaklah kuih seri muka tu dgn muka tak berseri aku sebab dah tengah malam baru siapnya kan.. boleh la buat bekal anak pergi sekolah pagi ni.. hahah berseri-serilah muka anak-anakku pagi ni pi sekolah dapat bawa bekal.. dia orang memang suka kalau dapat bawa bekal.. selalu ayahnya yang siapkan bekal untuk dia orang.. mamanya jarang-jarang sekali lah kan... almaklumlah pagi-pagi aku agak kelam kabut kalau nak masuk dapur ni.. so kalau nak buat bekal untuk dia orang memang aku kena siapkan malam-malam macam malam tadi laa.. ok melalut pulak ek.. bila post kat instagram or fb nanti mesti ada kengkawan yang sama spesis macam aku akan tanya resepi hehehe... resepi ni aku google jer sebenarnya.. kalau nak ikutkan dulu-dulu zaman aku sekolah, mak aku tu memang handal bab kuih-kuih ni.. sebab mak aku dulu jual kuih nak besarkan kita orang 7 beradik,. kalau ada function apa2.. meeting umno ker apa ker.. memang mak aku la ambil tender siapkan kuih-muih ni..sebab tu aku cakap mak aku handal.. tapi standardlah.. bila mak handal anak mak memang tak handal la kan... anak mak handal bab makan ja.. betul tak? betulkan..... lain la kalau anak mak rajin kan... okay.. tak nak melalut lagi.. meh aku tepek resepi yang aku guna malam tadi.. cer cuba pada yang rajin... :)


Bahan-bahan bahagian bawah:

2 cawan santan _ secubit garam
2 cawan beras pulut (ada org rendam dulu.. tapi aku belasah jer tak der rendam2 pun.. cuci bersih2 dulu la kan..

Bahan bahagian atas:

3 biji telur ayam
2 cawan santan + air daun pandan (kalau x der  daun pandan letak jer pewarna hijau)
2 sudu besar tepung jagung atau tepung gandum (mana2 pun boleh asalkan ada kat umah haha)
1 cawan gula
secubit garam

cara-caranya:

Panaskan periuk kukus, santan dan pulut dicampurkan dan dikukus lebih kurang 20 minit (kukusan tu pastikan betul-betul panas. Bila pulut dah masak, keluarkan dari periuk pengukus dan padatkan guna sudu (supaya pulut x berderai bila kita potong kuih nanti). Kemudian blenderkan bahan-bahan untuk bahagian atas. siap blender tuangkan atas pulut tadi dan kukus lagi lebih kurang 30 minit atau hingga masak. Dah siap tunggu sejuk dulu baru potong yer.. baru la sedap untuk di ngapppppp... selamat mencuba ya!

Thursday, August 22, 2013

Hutang dan hutang dan hutang...

Salam semua..


Petang ni tiba-tiba teringat nak kongsi apa yang aku baca. Sesuatu yang bagi aku agak menarik dan berguna terutama untuk orang seperti aku yang hidup penuh hutang.. huhuhu sian kan.. gaji abih bayar hutang.. apa nak buat.. terlajak perahu boleh diundur.. terlajak berhutang membayarlah jawabnya.. tapi ingat.. jangan sesekali tak bayar hutang.. menjawab kat akhirat nanti.. ohya.. ada sapa yang masih berhutang dengan aku tu.. bawa-bawalah bayar.. keh keh keh sempat lagi tu kutip hutang.. hehehe jahat tul aku ni kan.. Okay meh aku pastekan apa yang aku baca tadi.. korang kalau nak ikut tips ni pun boleh.. nampak mudah.. tapi persoalannya.. mampukah menahan nafsu diri tu.. heheh aku gelak ni bukan apa.. sebab aku sendiri belum mampu buat sepenuhnya apa yang ada dalam tips ni.. tapi insyaallah akan ku cuba.. terima kasih kepada saudara penulis yang baik hati ini.. korang semua boleh baca blog dia yang menarik di sini:  http://www.mohdzulkifli.com

7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang!

Strategi #1: Jangan buat hutang lagi.
Selagi boleh hidup tanpa hutang tu, jangan sekali-kali berhutang. Beli apa sahaja secara tunai. Kalau terpaksa berhutang, itu bermaksud kita belum mampu. So, kumpul duit dulu. Bila dah cukup baru beli. Banyakkan bersabar, bersabar, bersabar.

Strategi #2: Langsaikan hutang yang interest ratenya paling tinggi dulu.
Contohnya, hutang kad kredit (18% setahun) kena settlekan dulu sebelum car loan (3% – 5% setahun). So, cuba list down semua hutang-hutang yang ada mengikut interest ratenya. Interest rate paling tinggi tu kena settlekan dulu.
Hutang ‘berkat’ seperti housing loan perlu disettlekan paling last sekali sebabnya ia dikategorikan sebagai “good debt” iaitu hutang yang membuatkan kita bertambah kaya! Baca artikel “Hutang Berkat, Hutang Mudarat” untuk fahami topik ni.

Strategi #3: Buka Dana “Full-settlement Hutang”.
Buka akaun khas di bank untuk simpan duit yang akan digunakan untuk full-settlement hutang-hutang yang ada. Bayar ansuran pinjaman macam biasa, dalam masa sama kumpul duit lain ke dalam dana tersebut. Bila duit tu dah cukup, buat full-settlement terus. Dengan full-settlement, kita jimat dari bayar interest berbanding dengan tambah nilai ansuran bulan-bulan. Full-settlement maksudnya kita bayar nilai “pokok” jer, ansuran bulan-bulan maksudnya kita bayar nilai “pokok” + “interest”!
Antara sebab saya suka settlekan semua hutang jauh lebih awal dari tempoh sepatutnya ialah nak kurangkan bayar interest. Tak bazirkan duit bayar interest!

Strategi #4: Gunakan duit ‘durian runtuh’ seperti bonus tahunan untuk langsaikan hutang dulu.
Dalam tempoh 4 tahun tu, saya gunakan sebahagian besar duit bonus untuk bayar hutang! Memang tak merasa sangat duit bonus masa tu. Kena mujahadah la sikit.

Strategi #5: Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam Dana Full-settlement Hutang.
Jangan gatal tangan usik dana tu! Setiap kali kenaikan gaji, saya akan kira berapa kenaikan kos sara hidup untuk setahun akan datang. Contohnya, gaji naik RM200, kos sara hidup bertambah RM120 sebulan sebab seorang lagi anak masuk sekolah. So saya masukkan lebihan RM80 (RM200 – RM120) sebulan ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

Strategi #6: Bila dah settle satu hutang, simpan duit installment bulan-bulan seterusnya ke dalam Dana Full-settlement Hutang.
Contohnya, bila dah buat full-settlement car loan yang installmentnya RM600 sebulan, simpanlah RM600 tu masuk ke Dana Full-settlement Hutang tadi. Jangan sekali-kali anggap duit tu sebagai ‘kenaikan gaji’, apatah lagi untuk tukar kereta baru!

Strategi #7: Bayar hutang secara automatik!
Buat potongan gaji atau standing instruction di bank supaya kita tak lupa bayar. Bila terlupa bayar, itu yang jadi tertunggak tu.

Wednesday, August 21, 2013

Selamat Pengantin Baru

Dalam sibuk berhari raya.. Open house sana sini.. Tak lupa juga untukku ucapkan selamat pengantn baru buat dua sahabat sekerja ku.. Farhan dan Fadwa.. Semoga jodoh kalian berdua berkekalan hingga hujung nyawa. Meriah sunggu majlis perkahwinan mereka berdua.. Majlis akad nikah telah berlangsung di Masjih Al Mukarramah Bandar Sri Damansara pada pagi Jumaat 16 Ogos 2013 dan majlis resepsi sebelah pengantin perempuan telah berlangsung pada hari Sabtu 17 Ogos 2013 di kediaman ibubapa pengantin perempuan di Bandar Sri Damansara.. Manakala majlis resepsi sebelah pengantin lelaki telah berlangsung di Puri Pujangga UKM pada keesokan harinya. Sama cantik sama padan pasangan ini.. Doa kami semua semoga kalian berdua dapat mengharungi kehidupan berumahtangga dengan sebaiknya..

Sunday, August 18, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri



Salam Aidilfitri buat semua.. Yer hari ni dah masuk 11 Syawal kan... Lambatnya aku wish salam aidilfitri untuk korangkan.. Sejak first day raya nak berblog tp asyik bertangguh,, almaklumlah.. Aktiviti raya sangat padatkan.. Kononnya laaa.. Boleh jadi alasan kan hehehe

So.. Korang raya dimana tahun ni? Macam biasa aku tahun ni giliran beraya di kampung sendiri.. Seronoknya tak yah cakaplah kan... Ehh ehh jangan la ingat aku tak suka beraya di kampung mertua pulak.... Bukan macam tu.. Ikhlas aku cakap.. Mana-mana anak perempuan pun bila dapat beraya dengan mak sendiri memang satu kepuasan.. Setuju tak? Actually bagi aku raya mana-mana pun sama.. Ada kemeriahannya yang tersendiri.. Cuma bila raya tempat sendiri ni ibarat dapat satu bonus lah kan.. Di tambah pula sejak arwah ayah dah tak der ni.. Dipagi raya dapat bersama-sama bonda menziarahi pusara ayahanda.. Lain suasananya... Tak sama dengan suasana ziarah di hari lain.. 


Pagi raya yang lalu, lepas ziarah pusara arwah ayah di Perkuburan Islam Gurun, kami sekeluarga menziarahi pusara arwah atuk sebelah mak pula dia Perkuburan Islam Bedong. Kemudian macam biasa kami konvoi adik beradik menziarahi ibu saudara di Sg. Petani, Sg. Layar dan Seberang Perai. Akhir sekali sebelum balik kami singgah beraya di rumah ibu saudara di Bedong..Saat ziarah menziarahi ni yang buat Aidilfitri sangat bermakna.. Seronok bila dapat jumpa saudara mara sepupu sepapat yang setahun sekali berjumpa.. 

Then next day hari menunggu tetamu pula beraya di rumah mak.. Siap nasi daging dan laksa untuk tetamu.. Alhamdulillah seronok bila dapat menjamu sanak saudara makan beramai-ramai kan.. Hari ketiga raya kami beraya sebelah Alor Setar pula.. Rumah yg wajib pergi mestilah umah mak ngah di Wang Tepus.. Best kat situ sebab dalam dusun.. Musim buah pulak.. Memang meriah sangat..ohyerrr since kedah dah kembali kepada pemerintahan Barisan Nasional.. So kami juga beraya di Mentalon..di kediaman rasmi Menteri Besar Kedah. Lewat petang ada acara photo beramai2 satu family di kedai gambar.. First time tahun ni dapat kumpul 7 beradik bergambar di studio.. Selalu setiap tahun hanya dirumah mak jer.. Yerlah ahli keluarga dah ramai ni agak susah nak kumpul serentak semua sekalikan.. Macam-macam ragam ada.. Tapi memang indah bila dikenangkan kembali..


Raya kali ni cuti agak panjang.. Sempat juga aku menghadiri majlis kahwin anak sepupu dan menziarahi saudara yang dah lama x jumpa. Sebelum balik KL pada Selasa lepas, kami sempat juga singgah Pulau Pinang sekadar jalan-jalan cuci mata.. Itupun sebab anak bongsuku Nabil nak sangat naik feri.. Sian dia.. Dah lama tak merasa naik feri kataya,.. So ayahnya bawa jugaklah.. 


Cuti raya aku sebenarnya masih panjang.. Tapi terpaksa balik KL awal sebab incik suami dah nak kerja..sebab tu juga tahun ni kami tak sempat nak beraya di kampung suami di Kelantan.. Selalunya setiap tahun kami akan beraya di dua-dua kampung, tapi tahun ni nampaknya satu jerlah kampung sempat balik.. Insyaallah aidiladha nanti kami beraya di kelantan pulak. So itu jer kisah raya aku tahun ni.. Salam aidilfitri maaf zahir batin buat semua ya... Halalkan makan dan minum jika ada.. 






Monday, August 5, 2013

Pesanan Khidmat Masyarakat : budak hilang sudah dijumpai..

Budak yg dilaporkan hilang sudah selamat dijumpai.. Ianya telah disahkan oleh Polis Pulau Pinang.. cerita lanjut sila lah korang tonton berita malam ni hehehe

cuma dari kes hilang anak ni, aku nak pesan dengan korang semua dan juga diriku.. jangan cepat sangat percayakan orang.. tambah2 kalau kenal kat alam maya ni.. kita belum tahu latar belakang orang macam mana lagi.. yang penting keselamatan anak-anak perlu diutamakan.. kecuaian sesaat boleh merubah segalanya.. ingatlah tu.. anak tu amanah Allah.. bawa2 lah jaga amanah Allah sebaiknya..


Khidmat Masyarakat : lagi kes budak hilang

Sunday, August 4, 2013

Anak itu amanah Allah..

Malam tadi sambil-sambil layan FB aku terpandang sesuatu yg di share olehnsalah sorang rakan fb ku.. Sesuatu yang bila aku baca memang membuatkan hatiku panas dan amarah tiba-tiba meluap-luap jadinya.. Eh jap.. Korang jangan salah faham.. Bukan sbb status yg kawan aku share tu berkaitan dengan aku.. Tak der kena mengena pun.. Tapi kisah yang dishare di status itu buat aku sentap.. Mesti korang nak tahu apa citer yang buat aku marah sangat kan.. Aku percaya korang pun akan rasa marah bila baca.. Ni aku letakkan print screen status yg buat aku marah dgn si bapa yg x layak ada anak tu..


Sakit tak hati korang bila baca kisah ni.. Dah la tak bertanggungjawab.. Sanggup nak shopping tinggalkan anak dlm kereta sorang diri.. Dah tinggal anak, tak dpt buka pintu masih sayangkan keretanya dari sayangkan anak sendiri. Bagi aku parents macam ni memang layak di dakwa atas kesalahan mendera anak.. Bukan kecuaian lagi dah. Memang perbuatan yang tak boleh dimaafkan. Parents macam ni bernasib baik sebab Malaysia tidak ketatkan undang-undang berkaitan hal ini.. Kalau di negara barat dah pasti parents begini dikenakan tindakan tegas. 

Anak itu anugerah Allah.. Bawa-bawalah bertanggungjawab akan amanah yang diberikan pada kita. Berapa ramai pasangan yang bersusah payah untuk dapatkan anak, kita dah dikurniakan rezeki dari Allah ni, jagalah sebaiknya.. Jangan sesekali diabaikan tanggungjawab ini. Serius aku anak2 dah besar ni pun x pernah tinggal anak dalam kereta samada tidur atau sedar. Bahaya itu ada dimana-mana.. Sesaat kita lalai boleh merubah segalanya. Tak dapat aku bayangkan situasia anak dah kebiruan mcm tu masih nak keras kepala sayangkan cermin kereta yang boleh dicari ganti.. Anak ni tiada gantinya.. Sekadar peringatan buat semua.. Jangan sesekali tinggalkan anak dalam kereta tanpa pengawasan.. Beringatlah ya..

Friday, August 2, 2013

Iftar Ramadhan with DS Hishammuddin Tun Hussein Onn





Malam tadi alhamdulillah sekali lagi aku dijemput bersama-sama berbuka puasa bersama Menteri Pertahanan DS Hishammuddin Tun Hussein di Mahkota Ballroom Hotel Istana. Menarik sebab sejak awal puasa kiranya ini jemputan pertama yang dapat aku hadir. Yer la kan.. awal-awal puasa dah masuk spital seminggu lebih. Seperti tahun sebelum ini, aku dan rakan-rakan twitter DS tidak pernah dilupakan untuk dijemput ke majlis-majlis keraian DS. Terima kasih DS atas ingatan dan layanan mesra DS sekeluarga pada kami semua. Di majlis itu juga DS sudi memberi sumbangan kepada anak-anak yatim dan juga ibu tunggal yang kurang berkemampuan. Gambar-gambar yang tak seberapa keping sempat dicuri dari camera iphone cabuk aku adalah sket boleh korang tengok kat FB aku yer. malas nak upload kat blog sebab masa dah suntuk.. nak balik umah buka posa ngan cinta hati pulak :).. ok chow dulu!



Tuesday, July 30, 2013

tiada topic.. :p

assalamualaikum..

lama kan tak update citer.. entahlah kenapa.. masa dan mcm2 perkara yang membuatkan aku tak menyempat nak update blog.. agaknya korang pun tah tak buka blog ni lagi kan.. citer pun dah basi jer.. yer dak.. hehehe.. alhamdulillah hari ni dah fasa ke tiga kita berpuasa.. aku ada dgr sinarfm pagi semlm.. ada ustaz hassan mahmud kalau tak silap.. katanya ramadhan ni ada 3 fasa.. 10 hari pertama fasa pertama la kan.. then 10 hari selepas itu fasa kedua.. dan sekarang 10 hari terakhir masuklah fasa ketiga.. ada lagi ustaz citer tentang fasa2 puasa ni.. tapi aku tak baper ingat sangat sebab dengar pun sambil2 hantar anak ke sekolah kan.. sambil2 dok ngomel keter depan yang dipandu driver tak sekolah hehehe.. so korang apa citer puasa? aku puasa ni ada sket sedih..

Minggu pertama puasa aku dah kena admit kat Ampang Puteri disebabkan 'slipped disc'. seminggu jugaklah kena tahan kat ward. siankan.. puasa pun kat ward.. tapi meriah time berbuka incik suami tersayang akan bawa anak-anak berbuka sama-sama.. ok lupakan citer kat ward sebab aku dah keluar ward pun... tapi masih dalam pemantauan doctor, masih kena buat fisio.. masih ada rasa sengal-sengal yang kadang-kadang ada rasa sakit juga lagi pinggang aku ni.. tapi bertabahlah.. insyaallah boleh bertahan..


Ramadhan ni paling sedih sebab hajat tak kesampaian.. Hajat dihati nak berpuasa dan beribadat di tanah suci.. tapi mcm2 hal.. akhirnya visa tak diluluskan pulak.. hrmm visa hanya asbab.. Allah belum menjemputku kesana. Mungkin sebab aku belum cukup persediaan.. masih banyak hutang aku denganmu Ya Allah... insyaallah aku cuba yang terbaik menjadi muslim yang dituntut olehmu Ya Allah.. so nampaknya terpaksalah lupakan seketika hajat ke tanah suci buat masa ini.. Insyaallah hajat untuk kesana tak kan padam dalam hati ni.. insyaallah awal tahun depan pulak kita cuba apply visa..

hari ni dah ramadhan ke 21.. malam tadi dah rasa macam tak sedap badan.. hrmm pagi ni bangun terus selsema.. kepala pun berat jer.. tapi kerja tetap kerja lah kan.. malas nak manjakan diri sangat.. kena kental sket kan.. so datang kerja jugaklah.. insyaallah lepas berbuka nanti ok la kot..

so cukup dulu untuk hari ni.. selamat berpuasa untuk semua.. salam ramadhan.. kejarlah lailatul qadar disepuluh malam terakhir ini.. insyaallah janji Allah itu pasti.. 

Monday, July 22, 2013

Resepi Kuih Janda Kaya



Resepi Kuih Janda Kaya

Bahan2 untuk kulit:
Tepung gandum
Secubit garam
Santan
Air

Inti:
Seketul ubi kentang dipotong dadu kecil2
Daging / ayam kisar
*kuantiti ayam / daging mesti lebih dari kentang
Separuh labu bawang besar dipotong dadu
Sedikit serbuk lada hitam
Secubit garam
Secubit serbuk jintan manis

Salutan luar:
Telur
Bread crumb (serbuk roti)

Cara2nya:

Bancuhkan adunan kulit sama seperti membuat adunan ketayap.. Jgn terlalu keras dan jgn terlalu lembut.. Sedang2 ajer ya.. Kemudian masak di atas kuali tanpa minyak (gunakan kuali non-stick) buatkan seperti membuat kulit ketayap. Adunan kulit ni kami masuk semua dlm blender jer.. Senang sekali tekan jer dah sebati.. Tak der nak berketul2 kan.. Hehe

Sementara itu untuk inti, tumiskan bawang besar dgn sedikit minyak, kemudian masukkan ayam / daging kisar dan kentang, garam, serbuk jintan manis serta serbuk lada hitam.. Masak hingga kentang empuk. Letakkan sedikit air supaya mudah empuk.

Kemudian gulungkan kulit tepung tadi dengan diisi inti yg telah siap. Buatkan seperti menggulung kuih ketayap. Selepas itu celupkan di dalam telur yg telah dipukul sebelum di gaulkan dengan bread crumb (serbuk roti). Setelah siap panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana hingga kekuningan.. Siap digoreng bolehlah di makan dengan sos cili.

*sorry ya cik peah tak pandai nak mengarang resepi ni.. Kalau agak2 tak baper paham boleh la tanya semula ye..

Friday, February 1, 2013

Happy Birthday Sayang

Happy Birthday Sayang ayah dan mama.. semoga menjadi anak yang soleh.. Kehadiranmu amat membahagiakan seluruh keluarga.. Luv you sayang..

Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan

Alhamdulillah.. Hari ini genaplah usia perkahwinan kami yang ke 15.. Syukur pada Allah.. Menempuh saat suka duka bersama adalah pengalaman yang amat berharga sekali.. Terima kasih suamiku yang banyak bersabar dengan karenah isterimu ini.. Terima kasih kerana menjadi suami yang terbaik dan ayah yang penyayang buat anak2.. Semoga bahagia ini berkekalan hingga akhir hayat..



Tuesday, January 29, 2013

semoga hidup dan mati kita sebagai muslim...

sesuatu untuk dikongsi sebagai ingatan buat kita semua... pagi ni... terbaca di wall abangku suatu kisah yang dikongsi oleh seorang doktor untuk kita renung dan kita jadikan ianya pedoman dalam hidup..insyaallah.. sesungguhnya pengkhiran kita di dunia ini adalah penentu kita di alam sana.. sementara nak ke pengakhiran itu.. berusahalah agar kita dapat menjaga iman dan hati kita tetap taat dan beriman hanya pada Allah yang Esa...

* kisah ini ku copy paste dari status abgku di FB


Last week, I was bleeped to go and see a patient in Coronary Care Unit, to put a cannula and to take some bloods. Before I went to see him, I saw the patient's name on his medical notes, Ahmad (not a real name for confidentiality, but it was a Muslim name). Just before I entered the room, my Muslim Registrar, Dr M, briefly said to me "Just do your stuff quickly before he tells you his stories". Not quite understood his statement, I just went in.

(For the interest of medics out there: The patient basically collapsed suddenly while walking in Castle Court shopping complex and had a VF arrest. A doctor was on scene (which happened to be my Surgical Registrar who went shopping at that time huhu) and did CPR while waiting for the AED. One shock was applied and the patient was re-established to normal sinus rhythm and brought straight to the CCU.)


As I entered the room, Ahmad greeted me with a Salaam. He's an Iranian and speaks very fluent arabic. Being in a not-so-big Muslim community in Belfast (or rather, in the Royal Hospital), it always feels good to be greeted in such way. And while I was doing my job, he started to tell me his stories:

Pakcik A: I believe you are a Muslim, Sofia?
Me: Yes I am indeed, alhamdulillah..
Pakcik A: That's what I thought. I know you are, because you're wearing a hijaab. And that's why I gave you Salaam.

Pakcik A: You know what, Sofia. I used to be a very devoted Muslim. I believed in one God, Allah. I believed in Prophet Muhammad, I prayed 5 times a day, I fasted in Ramadhan, I didn't eat pork, I didn't do zina, I didn't drink wine, I got married to a Muslim lady and I have 3 children. But 10 years ago, Jesus came to me. He came to me three times. And since then, I became a Christian. And my life has changed completely ever since..

... That awkward moment ...


Me: Oh really? That's very interesting. (Trying to maintain my professionalism..)

Pakcik A: And now I have devoted myself to calling people to Christianity. I want to let people like you know that true happiness is to believe in Jesus.

I tried to smile, not quite sure how to react.

Me: But you know I do believe in Jesus, don't you? All Muslims believe in Jesus.
Pakcik A: Yes, I know. But it's different. A Muslim believes in Jesus with his mind, not his heart. It's different.

I nodded, tried to understand and tried to get my job done. And he continued to share his stories for another 10minutes. He told me some verses from the Quran as well as the Bible. If it was not because of my endless jobs to do, I would have probably stayed there and just have a chat with him. I was too busy to actually digest every word he told me.


Later that day, I went to the prayer room to do my Zuhur prayer (actually it is just a small quiet room for all faiths to do prayers). I rarely meet other Muslims doing prayers at the same time. But subhanAllah, at that time, Allah surely wanted to give me a lesson. I met an Irish brother, asking me which way the qiblah is.

And he said to me: "I just reverted to Islam. I am trying to learn to do my prayers bit by bit. It's not that easy, especially when you're not familiar with arabic words. But I'm sure Allah knows my intention. I hope Allah accepts my deeds."

SubhaAllah, that hit straight to my deepest soul. My eyes dwelled with tears and I was trying hard to hold back my emotions. I smiled and remained silent, not quite sure what to say. I was so moved by his honesty and genuine sincerity.

It was indeed a good reflection for myself.

Macam mana Allah nak tunjuk kat saya betapa hidayah ini semata-mata milikNya. Lahirnya seorang manusia sebagai Muslim tak menjamin pengakhiran kehidupannya dalam keimanan, dan begitu juga sebaliknya. Dan walaupun selama ini hidup sebagai seorang muslim, kefahaman kita tentang Islam tidak semestinya benar. Teringat kata-kata Ustaz Hasrizal yang boleh sama-sama fikirkan: "Tidak beriman seseorang itu sehingga dia benar-benar menpersoalkan imannya dengan KRITIS."

Ya Allah, jadikanlah kami golongan yang menerima hidayah dan menyampaikan hidayah. Jadikanlah kebaikan di akhir umur kami, jadikanlah sebaik-baiknya amal perbuatan di akhir hayat kami dan sebaik-baiknya hari ketika kami bertemu denganMu. Matikanlah kami dalam sebaik-baik keimanan, ameen ya Rabbal 'aalamiin.

Wednesday, January 2, 2013

Back to school!! Hoyeahhhh!!!



Hi! Amacam pagi ni? My hero kat atas ni sgt2 lah good mood pagi ni.. Bangun dengan ceria utk kesekolah.. Hrmmm sedar tak sedar si bongsu dah mencecah darjah 3... Yeayyy adik dah besarkan!

So pada korang yang anak-anak dah mula bersekolah hari ni bagaimana? Ada yang nangis2 lagi? Alhamdulillah setakat ini semua anak2 tak der masalah nak ke sekolah.. First day sekolah darjah satu pun okay jer.. Tak meragam macam ada sesetengah budak sampai sebulan parents kena teman kat sekolah pun ada kan! Tapi tak per.. Tu semua pengalaman dan akan menjadi kenangan buat kita bila mereka dah besar nanti..

And satu lagi... Bila dah mula sekolah maka selamatlah menempuh jalan yang akan kembali sesak! Harap bersabar lah kita semua ya.. Sama2 bertoleransi dan berakal belaka bila di jalanraya ..

Apa2 pun mari kita doakan kejayaan anak2 kita di dunia dan akhirat ya.. Semoga mereka semua bakal menjadi pemimpin di masa hadapan insyaallah..

Sent from my iPhone

Tuesday, January 1, 2013

Coretan di tahun baru...

Selamat tahun baru buat semua... Dah mulakan langkah pertama untuk azam anda tahun ini? Azam tahun lepas bagaimana? Dah terlaksana atau carry fwd lagi? Tak kisahlah kan apa saja azam kita.. Yang pasti biar ianya membuatkan kita makin matang dalam menjalani kehidupan di muka bumi ini..

Bagaimana sambutan tahun baru anda malam tadi? Saya seperti biasa hanya mengisi masa bersama anak2 dirumah tambahan pula suami bekerja.. Menyentuh tentang sambutan tahun baru.. Agaknya sebab saya dilahirkan di kg dan ditambah dengan didikan ayah dan mak yang tak pernah mengajar kami adik beradik untuk menyambut tahun baru seperti anak2 zaman sekarang.. Ianya mungkin sedikit sebanyak mempengaruhi diri saya dlm sambutan tahun baru setiap tahun.. Keterujaan nak menyambut diluar tiada langsung.. Pernah sekali membawa anak2 sekadar berada di atas elevated highway utk melihat percikan bunga api.. Tp lepas abis bunga api nak balik umah dah satu masalah... Jem ya amat.. Hrmmm mmg bukan jiwa saya utk bersuka ria diluar.. Cukup setakat sekali itu sahaja.. Alhamdulillah anak2 pun tidak merungut utk menyambut diluar.. Setiap tahun sekadar menonton di kaca tv dan di balkoni rumah sudah memadai.. Kadang-kadang saya terfikir sendiri.. Apa kelebihan bersukaria diluar.. Tambahan muda mudi yg berpeleseran menyambut dengan cara yang bagi saya agak tidak sepatutnya.. Mendengar berita ada tangkapan dibuat di malam tahun baru.. Amat sedih sekali kerana ianya melibatkan anak-anak muda beragama islam.. Ya Allah mohon dijauhi anak-anak kita dari sifat begitu..

Sempena tahun baru ini saya berdoa semoga negara kita terus aman damai.. Semoga umat islam di dunia ini terus bersatu padu.. Insyaallah...

P/S: dugaan pertama di tahun baru.. Td ada kereta langgar side mirror keterku.. Huhuhuhu sediiiihhhhhhh

Sent from my iPhone

Happy New Year 2013

Semoga 2013 memberi lebih kebahagiaan buat kita semua... Aminnn

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget