Thursday, December 22, 2011

::Espana Trip 2011:: Part 5 : Toledo

Selepas melawat sekitar Cordoba.. kami bergerak ke Toledo.. perjalanan dari Toledo kira-kira 350km dan mengambil masa lebih kurang 3 jam setengah.. kami sampai di Toledo sekitar jam 6 petang.. agak mudah mencari tempat penginapan kami disini.. tetapi cabarannya bila jalan disekitar Toledo agak sempit dan berbukit-bukit.. kecut juga perut jadinya.. disebabkan kedudukannya di atas bukit, ditambah pula kami sampai agak lewat petang, cuaca agak sejuk.. lebih kurang macam kat puncak Cameron Highland rasanya.. :)

Setelah menyegarkan diri di hostel, selesai Maghrib kami pun keluar merayau sekitar Toledo sambil mencari apa yang menarik untuk dibuat dinner :p perut dah berkeroncong sepanjang jalan asyik makan patatas jer hehehe so malam tu makan ala kadar juga mcm biasa..



haaaa time untuk postkan postcard untuk anak2 di Malaysia :)

Keesokan harinya kami mula meneroka bandar Toledo.. bandar ini agak kecil dari bandar-bandar lain di Sepanyol.. suasana dan cuacanya agak nyaman lebih kurang Cordoba juga..oh yaa.. lupa pulak nak citer,.. korang mesti tahukan.. Sepanyol terkenal dengan makanan Paella.. paling famous sekali di Valencia.. Paella Valencia!! tapi disebabkan tak sempat nak cari Paella sewaktu di Valencia akhirnya kami jumpa Paella di Toledo.. semangat nak mencuba makanan terkenal ini... kami mencuba Paella Seafood .. ermm sekali tengok aduhaii macam tak tertelan rasanya.. rupanya lebih kurang nasi goreng yang lembik.. agak2 macam nasi goreng ladna yang kekurangan air.. haaaa mcm tu laa jadinya.. so boleh bayangkan macam mana kembang tekak aku rasa.. hahaha puas juga nak habiskan.. nasib baik aku berkongsi Paella dengan Yiesha kawan ku.. kalau sorang-sorang mau kejung jugak nak habiskan tu.. heheh

ini lah rupanya Paella Seafood tu..

so mari layan gambar-gambar sekitar Toledo.. di sini banyak terdapat bangunan-bangunan lama dan gereja-gereja.



kat sini ada kedai jual boot yang cantik-cantik tau.. so apa lagi.. sempat la aku beli sepasang boot yang agak murah harganya.. tengok cantik kan boot aku! haha


jalan-jalan di Toledo ni bagi aku bukan jalan laa.. lorong kot.. hahah sempit sangat.. tengok la ni jalan / lorong di sekitar bandarnya.. sangat-sangat sempit okay.. ngeri ooo nak lalu.. dan mencari parking satu masalah yang agak besar :)


dibawah ni semua gambar-gambar disekitar Toledo yang sempat di ambil.. so layannnn :)






so lepas dah lunch kami bergerak ke Madrid semula sebab kami perlu bergegas ke airport semula untuk terbang ke destinasi seterusnya.. jarak Toledo ke Madrid dah tak jauh kira-kira satu jam perjalanan..haaaa nak tahu destinasi mana pula lepas nih?? nantikan ok!!!! lambat sket update lepas ni sebab esok nak balik kampung sampai next week.. hahaha sabar okay! baca dan tatap dulu gambar-gambar cun aku yang ada ni hehe

vroommm vroommm

lepak tunggu flight ke destinasi seterusnya!! yeayyy jumpa lagi Madrid selepas 4 hari okay! haha

Thursday, December 15, 2011

::Espana Trip 2011:: Part 4 : Cordoba

yeahhh korang nampak tajuk entry kali ni Cordoba kan.. aku agak mesti korang terlintas dalam kepala citer Suria di Cordoba.. mesti terbayang wajah hensem Fahrin Ahmad dan AdiPutra hehehe jangan tak mengaku okay!... haha aku actually tak mengikuti citer tu sgt,.. cuma ada la sekali dua kali jer tertengok nyer.. tapi sebab Astro kan suka ulang2 tayang itu yg tertengok tuh.. hahaha okay... meh sambung kisah perjalanan aku.. selepas berpenat menjelajah seluruh kota Al Hambra.. kami meneruskan perjalanan menuju ke Cordoba.. kami bertolak kira-kira dalam pukul 5 petang camtu.. perjalanan dari Granada menuju ke Cordoba tidak la jauh seperti perjalanan kami sebelum ini.. Ianya cuma memakan masa lebih kurang dua jam lebih camtu.. jarak dari Granada ke Cordoba lebih kurang 200km.


Setelah meredah perjalanan yang agak nyaman petang itu.. kami sampai di Cordoba lebih kurang dah nak Maghrib.. pukul 7 malam camtu.. suasana sangat tenang.. patutlah dalam citer Suria di Cordoba tu digambarkan Cordoba ni sebuah kota cinta... wahhh puitis sket.. sgt tenang keadaannya.. tp ketenangan di Cordoba tersentap sket.. hahah semua gara2 kami tersesat dalam mencari hostel yang dah dibooking.. berpusing2 di dalam kawasan yang sama sampai lebih dari dua jam.. and perut pun dah lapar.. akhirnya mencari kebab lagik heheh then pukul 9 lebih baru dapat check in kat hostel.. padahal hostelnya dikawasan yang dipusing2 lebih dua jam tu jer.. hahah sadis sungguh kan..

inilah rupa hostel yang dicari2 itu.. :)

so mlm tu macam biasa tiada aktiviti pun... so tidur dengan nyenyaknya...then esok paginya kami memulakan acara melawat di sekitar Cordoba ini,..kami mengunjungi satu lagi Masjid yang terkenal di Cordoba tapi sekarang sudah bertukar menjadi gereja, bila di Spain ni jiwa agak sedih bila mengenangkan banyak tempat-tempat ibadat Islam sudah bertukar menjadi milik Kristian.. kami berkesempatan melawat Mezquita de Cordoba..

sampai awai sgt Mezquita pun belum buka lagi.. hahha so lepak dulu kat luar kawasan..

byk sangat pokok limau kat sini tau..apalagi.. posing la bawah pokok limau beramai2 :p

ini rupa mercu Mezquita dari luar


geng mak dara berposing di Cordoba :)

di dalam kawasan Mezquita.. sgt cantik dengan langit yang membiru...

di pintu masuk Mezquita.. anda harus membeli tiket yer untuk masuk kedalam kawasan ini.. :)

sebelum tu korang mesti nak tahu apa itu Meaquita ni kan.. meh nak citer sket sejarahnya.. Pembinaan Mezquita (asal namanya Masjid Aljama) berjangka lebih dari dua abad, bermulanya pada 784 M di bawah penyeliaan Amir Muslim pertama Abd ar-Rahman I, yang menggunakannya sebagai sebuah tambahan ke istananya dan menamakannya sebagai penghormatan kepada isterinya. Tapak itu sebelum itu adalah sebuah katedral Visigoth St. Vincent. Apabila tentera Tariq ibn-Ziyad pertama kali menduduki Córdoba pada 711, mereka dan penganut Kristian berkongsi ruangan katedral, menurut sejarawan ar-Râzî, yang mendokumentasikan sejarah masjid. Tetapi dengan penubuhannya Umayyad dalam buangan negara sebagai emir-emir Córdoba, tolak-ansur itu tidak lagi cukup. Perbincangan di antara Emir dan biskop Córdoba, diberikan janji bayaran besar wang dan juga izin untuk membina semula salah satu gereja-gereja luar yang telah diruntuhkan semasa penaklukan, mendorong penganut Kristians bersetujukan melepaskan bahagian St. Vincent mereka, yang telah dirobohkan dan masjid baru, pada fasa pertamanya, dibina di atas asasnya (Wolf). Unik berbanding masjid-masjid lain, mihrabnya tidak mengarah terhadap Mekah. Beberapa penjelasan telah dicadangkan untuk menerangkan kedudukan masjid yang tidak mengikut peraturan agama. Sesetengah bercadang bahawa mihrab itu mengarah ke arah selatan kerana asas masjid menggunakan asas pembinaan Rom lama dan Visigoth. Yang lain pula menegaskan bahawa Abd ar-Rahman mengarahkan mihrab ke arah selatan seolah-olah baginda masih berada di ibu negara Umayyad dan tidak dibuang negara. ok.. utk citer lanjut korang boleh search kat google ok.. heheh

lihatlah senibina Islam yang sangat indah..


ini tempat imam suatu ketika dulu


now gereja dah berfungsi semula dalam ni..

dah habis lawatan dalam Mezquita kita shopping ole2 untuk bawa balik yeayy!!

dan meneruskan lawatan ke kawasan sekitarnya :)

anak gadis ni sangat pandai bermain alat muzik.. cantikkan dia :)


sekitar bangunan2 lama di cordoba

ditengahari yang terik.. posing tetap posing haha

ramai2 meneroka bumi Cordoba..

itu saja kisah di Cordoba.. nanti kita sambung next part kat tempat lain pulak.. okay! :)

Tuesday, December 13, 2011

::Espana Trip 2011:: Part 3 : Granada

selepas puas pusing Valencia, kami bergerak ke Granada pula.. perjalanan dari Valencia menuju Granada lebih kurang 560km.. kami bertolak sekitar pukul 3 petang. Perjalanan tiada masalah memandangkan setiap bandar dihubungkan dengan lebuhraya yang selesa..Kami tiba di bandar ini kira-kira pukul 9 malam..


berbeza dengan Valencia, cuaca di Granada agak sejuk.. ditambah dengan waktu malam hari, kesejukannya amat-amat mencengkam tulang temulangku huhuhu tak tahan sejuk betul aku ni kan... so di Granada kami bermalam di Hostel Atenas. Macam biasa selepas check in kami keluar mencari makan malam.. apa lagi yang ada kalau dah lewat-lewat ni kan.. akhirnya makan kebab jugak lah.. :)

sempat lagi posing sementara menanti kebab :) akhirnya kebab sampai makan tak ingat nak ambil gambar hahah lapar punya pasal :)

Then tak der activity sgt pun bila malam di sana.. semuanya dah sunyi sepi.. so masing2 layan tidoq la kan.. and the next day kami meneruskan aturcara lawatan kami ke AL-Hambra.. Ianya merupakan sebuah istana.. kalau nak ikutkan Al-Hambra tu bermaksud Istana Merah.. sebab apa dinamakan istana merah? haaaa kalau nak tahu sebab istana ini diperbuat dari batu bata yang berwarna merah.. :) UNESCO telah mengiktirafkan Al-Hambra ini sebagai salah satu dari Tapak Warisan Dunia.. Alhambra merupakan kompleks istana dan benteng yang dibangun pada pertengahan abad ke-13 oleh Bani Umayyah di Al-Andalusia. so layan lah gambar2 sekitar AlHambra yang agak lembab hari itu sebab hujan sepanjang hari.. hehehe so gambar aku pun ala-ala sejuk jer lah kan...









seharian di habiskan hanya di AlHambra yang teramat luas.. kalau korang nak tahu kisah Istana AlHambra ni boleh la google yer.. hahaha kejam kan aku nih.. boleh plak suruh korang google sendiri.. ok..ok.. sian sayang2 ku semua.. meh citer sket lah apa ada kat AlHambra ni yer..

Memasuki kawasan Alhambra seakan-akan berada dalam taman firdausi.. cewahhh ayat tak boleh blah ek.. haha.. ok now serius sket..mula-mula menjejakkan kaki ke AlHambra ni aku rasa amat berbangga dengan kejayaan Islam pada masa lampau. AlHambra ini mengandungi beberapa bahagian dan istana iaitu Charles V Palace, Medina, Alcazaba, Rauda, Nasrid Palace dan Generalife, yang meliputi wilayah sekitar 142.000 meter persegi. Sebelum memasuki Nasrid Palace, terlihat bangunan Charles V Palace mulai dibangun pada tahun 1533 setelah kota Granada diambil oleh Raja Katolik pada tahun 1492. Di seberangnya terdapat Alcazaba yang merupakan benteng dan pemusatan latihan askar kerajaan.

Nasrid Palace pula merupakan kompleks istana untuk kediaman raja-raja Granada, dan merupakan daya penarik terbesar dari keselurahan kompleks Alhambra. Untuk memasuk Nasrid Palace ini kita perlu mengikut waktu yang dibenarkan ditiket. Ianya agak dikawal bagi mengelakkan terlalu ramai pengunjung didalamnya.

Bahagian yang terakhir adalah Generalife, ianya merupakan tempat bermain dan bersantainya para bangsawan dan raja-raja. Tempat ini dibuat seperti taman dan air pancut. So pada sesiapa yang ada peluang untuk berkunjung ke Sepanyol, memang wajib untuk anda semua melawat AlHambra ini.

okay.. cukup untuk kali ini.. itu saja yang sempat dilawati di Granada, dan kami meneruskan perjalanan kami seterusnya ke satu lagi daerah lain di Sepanyol... nak tahu kemana pulak.. tunggu kisah selanjutnya okay! :)

Sunday, December 11, 2011

::Espana Trip 2011:: Part 2 : Valencia

sorry lah... part 2 ni makan masa agak lama nak bersambung dari part 1.. dah setengah bulan lamanya.. actually sekarang sangat-sangat sibuk.. entah apa yang sibuk pun tak tahulah.. macam-macam benda nak kena uruskan.. now dah cuti sekolah.. anak2 semua kat kampung.. so aku dan suami mood honeymoon.. hahah kononnya lah.. padahal hari2 bertapa kat opis sampai ke malam honeymoon apa kebendanya.. huhu i miss my kids teramat2.. nak kena balik ambil dia org dah.. tak boleh tahan tengok dinding jer kat umah huhuhu (tiba2 mood sebak menjelma huhuhu)ok..ok.. now back to citer asal kita okay.. zasss meh baca apa kisah aku kat Spain ok!..


Penerbangan dari Doha ke Madrid mengambil masa kira-kira 7jam lebih.. ermm boleh la kalau nak buat pinggang aku sengal-sengal.. dah puas orang dalam flight tu aku tilik muka hahaha.. sewelkan.. bila lama sangat dalam flight itu lah jadinya.. tak tentu arah.. Qatar Airways pulak movie tak menarik citarasa aku.. uwaaa bosannn tau! lain kali tak mau la naik Qatar lagik.. ehh ada ke lain kali? hahah insyaallah kalau ada rezeki lebih boleh la terbang-terbang lagi kan.. :) okeh.. setelah puas di udara.. akhirnya kami selamat mendarat di Madrid Barajas Airport lebih kurang pukul 2 ptg.


Sampai di airport terus uruskan keter sewa.. untuk pengetahuan semua sepanjang di Spain kami menyewa dua buah MPV untuk kami menjelajah dari satu bandar ke bandar lain..


Setelah selesai urusan dengan kereta sewa.. kami pun mula meneruskan perjalanan menuju ke Valencia..Perjalanan dari Madrid ke Valencia lebih kurang 333km dan mengambil masa lebih kurang 4 jam. Highway menuju ke Valencia agak selesa lebih kurang highway PLUS kat Malaysia tapi tak der la banyak kereta macam kat highway nak ke Kedah tu kan.. hehehe lengang jer highwaynya..


sepanjang perjalanan banyak kelihatan ladang-ladang olive di kiri kanan jalan..dan kami juga nampak kincir angin.. wah dah macam pemandangan di sepanjang jalan di Holland pulak bila terpandang kincir angin disini..


Perjalanan kami petang itu sangat aman dan nyaman.. cuaca juga menarik.. Kami tiba di Valencia sekitar jam 8 malam..ermmm now bermula cabaran mencari hostel yang dah dibooking.. susah juga mencari bila malam sudah menginjak waktunya ditambah pula dengan keadaan di bandar Valencia agak sesak. Jalan di sekitar bandar ini agak sempit.. mencari parking pun satu cabaran... dengan bantuan penduduk Valencia akhirnya kami sampai jua dengan selamat ke Hostel Purple Nest yang cantik suasananya :)


ceria sungguh minah spain ni :)

selesai check in, kami keluar mencari makan malam.. ermmm dah mula lapar.. So malam tu makan besar sbb boss belanja makan kat restoran morocco.. ermm boleh tahan juga makanannya.. maybe sebab dah letih dan lapar sgt.. makan pun ala2 telan tak telan jer heheh


next day dah puas tidur.. bangun awal2 and sarapan cam biasa heheh apa lagi.. roti dan tuna laa.. itu dah jd cam makanan ruji tau kat luar negara setiap kali travel.. ehh tak lupa juga maggi cup! hahah terbaik punya breakfast tau.. then perut dah kenyang kami mula menjelajah bandar Valencia..

ini gambar di waktu subuh hari.. hahah semangat nih! awai2 pagi dah posing!

antara bangunan yang terdapat di Valencia.. kombinasi modern building dan juga bangunan2 lama..

kami juga sempat meninjau pasar pagi di Valencia ni,.. lebih kurang macam pasar tani kat melawati bila hari minggu :p macam2 ada juai, tapi kualitinya agak kurenggg.. so kat sini tak der la beli apa2.. just jalan2 tinjau2 saja..

kebetulan pulak hari tu ada marathon kat bandar Valencia ni.. apa lagik.. layankan jer lah... :)

dah puas pusing bandar Valencia, kami menerjah.. ehh boleh ker pakai word ni hahhaa belasah jer lah kan.. kita org sempat melawat Stadium Valencia.. ermmm buruknya stadium ni.. lawa lagi stadium darul aman kat kampung aku tau :)

then kami meneruskan lagi lawatan ke pusat sains dan seni Valencia.. atau nama betulnya Ciudad de Las Artes Y Las Ciencias atau THE CITY OF ARTS AND SCIENCES.. kat sini ada balai sain, seni dan juga muzium.. sangat cantik architecture bangunan disini.





setelah seharian menjelajah bumi Valencia, kami meneruskan perjalanan kami menuju ke destinasi seterusnya... nak tahu kemana lagi.. nantikan kisah seterusnya okay! choww dulu..

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget