Tuesday, January 29, 2013

semoga hidup dan mati kita sebagai muslim...

sesuatu untuk dikongsi sebagai ingatan buat kita semua... pagi ni... terbaca di wall abangku suatu kisah yang dikongsi oleh seorang doktor untuk kita renung dan kita jadikan ianya pedoman dalam hidup..insyaallah.. sesungguhnya pengkhiran kita di dunia ini adalah penentu kita di alam sana.. sementara nak ke pengakhiran itu.. berusahalah agar kita dapat menjaga iman dan hati kita tetap taat dan beriman hanya pada Allah yang Esa...

* kisah ini ku copy paste dari status abgku di FB


Last week, I was bleeped to go and see a patient in Coronary Care Unit, to put a cannula and to take some bloods. Before I went to see him, I saw the patient's name on his medical notes, Ahmad (not a real name for confidentiality, but it was a Muslim name). Just before I entered the room, my Muslim Registrar, Dr M, briefly said to me "Just do your stuff quickly before he tells you his stories". Not quite understood his statement, I just went in.

(For the interest of medics out there: The patient basically collapsed suddenly while walking in Castle Court shopping complex and had a VF arrest. A doctor was on scene (which happened to be my Surgical Registrar who went shopping at that time huhu) and did CPR while waiting for the AED. One shock was applied and the patient was re-established to normal sinus rhythm and brought straight to the CCU.)


As I entered the room, Ahmad greeted me with a Salaam. He's an Iranian and speaks very fluent arabic. Being in a not-so-big Muslim community in Belfast (or rather, in the Royal Hospital), it always feels good to be greeted in such way. And while I was doing my job, he started to tell me his stories:

Pakcik A: I believe you are a Muslim, Sofia?
Me: Yes I am indeed, alhamdulillah..
Pakcik A: That's what I thought. I know you are, because you're wearing a hijaab. And that's why I gave you Salaam.

Pakcik A: You know what, Sofia. I used to be a very devoted Muslim. I believed in one God, Allah. I believed in Prophet Muhammad, I prayed 5 times a day, I fasted in Ramadhan, I didn't eat pork, I didn't do zina, I didn't drink wine, I got married to a Muslim lady and I have 3 children. But 10 years ago, Jesus came to me. He came to me three times. And since then, I became a Christian. And my life has changed completely ever since..

... That awkward moment ...


Me: Oh really? That's very interesting. (Trying to maintain my professionalism..)

Pakcik A: And now I have devoted myself to calling people to Christianity. I want to let people like you know that true happiness is to believe in Jesus.

I tried to smile, not quite sure how to react.

Me: But you know I do believe in Jesus, don't you? All Muslims believe in Jesus.
Pakcik A: Yes, I know. But it's different. A Muslim believes in Jesus with his mind, not his heart. It's different.

I nodded, tried to understand and tried to get my job done. And he continued to share his stories for another 10minutes. He told me some verses from the Quran as well as the Bible. If it was not because of my endless jobs to do, I would have probably stayed there and just have a chat with him. I was too busy to actually digest every word he told me.


Later that day, I went to the prayer room to do my Zuhur prayer (actually it is just a small quiet room for all faiths to do prayers). I rarely meet other Muslims doing prayers at the same time. But subhanAllah, at that time, Allah surely wanted to give me a lesson. I met an Irish brother, asking me which way the qiblah is.

And he said to me: "I just reverted to Islam. I am trying to learn to do my prayers bit by bit. It's not that easy, especially when you're not familiar with arabic words. But I'm sure Allah knows my intention. I hope Allah accepts my deeds."

SubhaAllah, that hit straight to my deepest soul. My eyes dwelled with tears and I was trying hard to hold back my emotions. I smiled and remained silent, not quite sure what to say. I was so moved by his honesty and genuine sincerity.

It was indeed a good reflection for myself.

Macam mana Allah nak tunjuk kat saya betapa hidayah ini semata-mata milikNya. Lahirnya seorang manusia sebagai Muslim tak menjamin pengakhiran kehidupannya dalam keimanan, dan begitu juga sebaliknya. Dan walaupun selama ini hidup sebagai seorang muslim, kefahaman kita tentang Islam tidak semestinya benar. Teringat kata-kata Ustaz Hasrizal yang boleh sama-sama fikirkan: "Tidak beriman seseorang itu sehingga dia benar-benar menpersoalkan imannya dengan KRITIS."

Ya Allah, jadikanlah kami golongan yang menerima hidayah dan menyampaikan hidayah. Jadikanlah kebaikan di akhir umur kami, jadikanlah sebaik-baiknya amal perbuatan di akhir hayat kami dan sebaik-baiknya hari ketika kami bertemu denganMu. Matikanlah kami dalam sebaik-baik keimanan, ameen ya Rabbal 'aalamiin.

Wednesday, January 2, 2013

Back to school!! Hoyeahhhh!!!



Hi! Amacam pagi ni? My hero kat atas ni sgt2 lah good mood pagi ni.. Bangun dengan ceria utk kesekolah.. Hrmmm sedar tak sedar si bongsu dah mencecah darjah 3... Yeayyy adik dah besarkan!

So pada korang yang anak-anak dah mula bersekolah hari ni bagaimana? Ada yang nangis2 lagi? Alhamdulillah setakat ini semua anak2 tak der masalah nak ke sekolah.. First day sekolah darjah satu pun okay jer.. Tak meragam macam ada sesetengah budak sampai sebulan parents kena teman kat sekolah pun ada kan! Tapi tak per.. Tu semua pengalaman dan akan menjadi kenangan buat kita bila mereka dah besar nanti..

And satu lagi... Bila dah mula sekolah maka selamatlah menempuh jalan yang akan kembali sesak! Harap bersabar lah kita semua ya.. Sama2 bertoleransi dan berakal belaka bila di jalanraya ..

Apa2 pun mari kita doakan kejayaan anak2 kita di dunia dan akhirat ya.. Semoga mereka semua bakal menjadi pemimpin di masa hadapan insyaallah..

Sent from my iPhone

Tuesday, January 1, 2013

Coretan di tahun baru...

Selamat tahun baru buat semua... Dah mulakan langkah pertama untuk azam anda tahun ini? Azam tahun lepas bagaimana? Dah terlaksana atau carry fwd lagi? Tak kisahlah kan apa saja azam kita.. Yang pasti biar ianya membuatkan kita makin matang dalam menjalani kehidupan di muka bumi ini..

Bagaimana sambutan tahun baru anda malam tadi? Saya seperti biasa hanya mengisi masa bersama anak2 dirumah tambahan pula suami bekerja.. Menyentuh tentang sambutan tahun baru.. Agaknya sebab saya dilahirkan di kg dan ditambah dengan didikan ayah dan mak yang tak pernah mengajar kami adik beradik untuk menyambut tahun baru seperti anak2 zaman sekarang.. Ianya mungkin sedikit sebanyak mempengaruhi diri saya dlm sambutan tahun baru setiap tahun.. Keterujaan nak menyambut diluar tiada langsung.. Pernah sekali membawa anak2 sekadar berada di atas elevated highway utk melihat percikan bunga api.. Tp lepas abis bunga api nak balik umah dah satu masalah... Jem ya amat.. Hrmmm mmg bukan jiwa saya utk bersuka ria diluar.. Cukup setakat sekali itu sahaja.. Alhamdulillah anak2 pun tidak merungut utk menyambut diluar.. Setiap tahun sekadar menonton di kaca tv dan di balkoni rumah sudah memadai.. Kadang-kadang saya terfikir sendiri.. Apa kelebihan bersukaria diluar.. Tambahan muda mudi yg berpeleseran menyambut dengan cara yang bagi saya agak tidak sepatutnya.. Mendengar berita ada tangkapan dibuat di malam tahun baru.. Amat sedih sekali kerana ianya melibatkan anak-anak muda beragama islam.. Ya Allah mohon dijauhi anak-anak kita dari sifat begitu..

Sempena tahun baru ini saya berdoa semoga negara kita terus aman damai.. Semoga umat islam di dunia ini terus bersatu padu.. Insyaallah...

P/S: dugaan pertama di tahun baru.. Td ada kereta langgar side mirror keterku.. Huhuhuhu sediiiihhhhhhh

Sent from my iPhone

Happy New Year 2013

Semoga 2013 memberi lebih kebahagiaan buat kita semua... Aminnn

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget