Wednesday, April 25, 2012

kata mereka ...

    Assalamua’laikum..Selamat pagi semua.. pagi ni saya agak tertarik dengan beberapa tweet dari rakan twitter saya. Menarik rasanya untuk kita kongsi bersama dan cuba kita renungkan. Banyak perkara yang kita terlupa untuk mengucapkan Syukur pada Allah dilahirkan di Negara ini. Semoga beberapa perkara ini yang saya percaya ianya hanyalah sebahagian dari usaha2 kerajaan yang ramai antara kita tak tahu atau buat-buat tak ambil tahu boleh mencerahkan mata dan membuka minda kita. Insyaallah.
  
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - sebanyak RM2.1 billion diperuntukkan utk pinjaman perniagaan kredit mikro keluarga miskin melalui AIM.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - 35,095 (80%) Projek Perumahan Rakyat & Perumahan Awam DBKL ditawarkan utk jualan kpd penghuni semasa.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - 67% kanak-kanak mengikuti pendidikan pra-sekolah; lebih tinggi dari US (62%) atau China (42%). - Unesco
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - sebanyak 9,814 buah sekolah rendah dan menengah dibina utk rakyat pelbagai bangsa.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - dlm tempoh dua tahun, sehingga 2010, sebanyak 16,000 buah rumah org miskin dibina / dibaikpulih.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - dlm tempoh dua tahun, sehingga 2010, sebanyak 35,000 lagi rumah luar bandar dapat bekalan air bersih.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - dlm tempoh dua tahun, sehingga 2010, sebanyak 27,000 buah rumah lagi mendapat bekalan elektrik.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - dlm tempoh dua tahun, sehingga 2010, sepanjang 750km jalan kampung dibina.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - pengguna internet meningkat dari 2.7 juta pada tahun 2000 kepada sekitar 18 juta pada tahun 2011.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - 35,095 buah rumah kos rendah ditawarkan kpd keluarga yang layak pada harga 75% nilai pasaran.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - kemiskinan tegar berkurangan sehingga 0.2% sehingga Disember, 2010.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - 700K kanak-kanak sdg mengikuti pendidikan pra-sekolah; bertambah sebanyak 54,569 org sejak 2009.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - jumlah profesional meningkat tiga kali ganda sejak tahun 2000.
  • Kata mereka, Malaysia negara zalim - jumlah kemasukan pelajar peringkat tertiari meningkat sebanyak dua kali ganda, sejak 2000.


    Di negara zalim Malaysia, rakyat boleh keluar dgn Porshe Cayenne, BMW, Mercedes, Accord & Camry utk berdemonstrasi - bawa ipad, BB & iPhone!

    p/s: Apabila tiada fakta; timbulkan auta dan cerita; mulalah buat berita - dan org jahil ternganga-nganga! - NOBISHA
  
    Terima kasih kepada Tuan Norizan Sharif mengizinkan saya untuk berkongsi tweet beliau pagi ini ..

Sunday, April 22, 2012

Program Ceria Bersama Anak Yatim, Warga Emas & Oku

Pagi tadi telah berlangsung Program Ceria Bersama Anak Yatim, Warga Emas & Oku anjuran Gagasan Anak-Anak Sembrong di Perantauan (GAAS-P). Mesti ada yang tanya apa itu Sembrong kan! Sembrong adalah nama kawasan di negeri Johor. Kenapa saya anak Kedah ada di sini? Sebenarnya saya antara rakan2 twitter Datuk Seri Hishammuddin yg dijemput untuk sama-sama memeriahkan acara pada hari ini.. Thanks Datuk Seri sudi jemput ya..

Acara pada pagi ini dimulai dengan senamrobik yang disertai oleh pelbagai peringkat umur dan bangsa. Sembrong ini uniknya disebabkan kawasan ini terdiri dari masyarakat 1 Malaysia yang amat bersatu hati. Melayu, Cina & India bersatu dalam satu kawasan. Saya belum pernah sampai ke kawasan Sembrong ini, tapi gambaran yang dilihat pagi td melambangkan kemakmuran dan bersatu hati seluruh masyarakat di sana. Insyaallah satu hari nanti mungkin saya berkesempatan untuk melawat dengan lebih dekat kawasan Sembrong ini :)

Kemudian acara diteruskan dengan pelbagai sukaneka untuk anak- anak yatim dan juga warga emas. Ada terdapat pertandingan mewarna, refleksologi dan berbagai lagi acara dan perkhidmatan disediakan. Majlis hari ini juga disertai juga oleh Jabatan Pendaftaran Negara yang diketuai oleh Pengarah JPN sendiri iaitu Datuk Jariah yang sentiasa senyum manis.. Disini sesiapa juga berpeluang untuk mendapatkan Mykad versi baru dengan lebih mudah tanpa perlu bersesak dia pejabat pendaftaran. Terima kasih untuk JPN yang memberi kemudahan kepada seluruh rakyat.

Seperti biasa kehadiran YB DS Hishammuddin sememangnya amat ditunggu-tunggu oleh semua yang hadir. Seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. Kehadiran beliau dan keluarga banyak menceriakan majlis dan memberi kesempatan kepada semia yang hadir terutama anak2 yatim untuk beramah mesra dengan DS Hishammuddin dan keluarga yang amat peramah dan mesra sekali.

Program ini memberi kepuasan kepada yang hadir hari ni.. Terima kasih Datik Seri sekali lagi atas jemputan yang dapat memberi peluang kepada saya dan keluarga untuk sama2 merasai kemeriahan program ini.

Tuesday, April 10, 2012

#H2OTwtUp

okay.. korang mesti pelikkan.. apa benda la tajuk entry aku kali ni.. actually H2OTwtUp ni sebenarnya adalah singkatan untuk group twitter or rakan-rakan twitter DS Hishammuddin Tun Hussein Onn (H2O).. so pada tarikh 16 Mac 2012 yang lepas (again sorry ya entry aku agak basi sket.. haha dah nak dekat sebulan berlangsung baru nak post kan.. ampun DS ya.. lewat sket post.. terbz dgn tugas2 harian :p) telah berlangsung satu pertemuan secara santai antara rakan-rakan twitter yang terpilih untuk bersama-sama bersuai kenal dengan tuan ampunya diri yang amat-amat cool..

memperkenalkan pegawai2 kanan beliau..

so macam biasa..kita bercerita secara santai jugak lah yer.. (harap DS merelakan tulisan santai ini coz i memang gagal kalau nak formal-formal.. :p) Aku tahu ramai antara frens yang tanya.. ehh.. apsal ko pergi jumpa menteri ek? so meh sini kita story mory okeh! Kita mulakan dulu dengan pengenalan tuan punya diri.. nescaya semua dari kita mengenali Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein Onn yang merupakan Menteri Dalam Negeri. Aku mula bersahabat (poyo tak ayat ni :p) dengannya DS di twitter sejak beberapa bulan yang lalu.. Mengenali beliau sebagai seorang Menteri bagi aku sama juga dengan mengenali Menteri-Menteri Kabinet lain secara amnya.. tapi yang pasti membezakan DS dengan yang lain, beliau merupakan seorang menteri yang amat senang untuk berkomunikasi di media baru seperti twitter.. setiap tweet yang dihantar pasti dibalas walaupun dengan sepatah perkataan.. yang penting balas memberi maksud beliau memang membaca apa yang kita tweetkan padanya. Dan satu lagi yang agak membezakan DS dengan YB lain adalah beliau sudi untuk follow aku sebagai rakan twitternya.. bestkan! haaa bukan senang tau Menteri-menteri nak jd follower pada kita.. setakat ini dalam senarai rakan twitter aku cuma ada dua menteri jer sudi follow aku dan salah seorangnya adalah DS Hisham sendiri. Thanks ya DS :)

Me with Ida (comeikan!)

Aku mendapat jemputan dari pembantu DS (Ida yang cantik manis) melalui twitter dua hari sebelum tarikh berlangsungnya twtup ini.. dengan rasa bangganya sudah pasti aku sanggup apply cuti dari boss untuk menghadiri majlis yang pada mulanya ku anggap agak formal tapi rupanya amat santai dan memberi keselesaan pada semua yang hadir..Awal-awal lagi dah sampai kat KDN dengan perasaan yang agak gementar.. i tak kenal sapa2 okay.. so buat muka selamba meredah ke KDN. Surprise sangat bila sampai kat kaunter security di tingkat bawah bila tengok list nama jemputan, wahhhh nama aku atas sekali.. wow! terpegun sekejap.. hahaha.. poyokan aku ni :p Kita orang dijemput naik ke Aras 12 Pejabat Menteri.. Sampai disana barulah aku kenal rakan-rakan yang lain lebih kurang 25 orang jemputan kalau tak silap and perempuan lebih kurang 4 ke 5 orang gitu. Sebelum dapat berjumpa dengan DS kami dihidangkan dengan minum petang dan dibawa untuk melawat sekitar pejabat DS..

Dibilik Gerakan KDN.. see! my name!!!! yeahh nampakkan betapa rajinnya aku dan twitter haha

Pertemuan kami bermula kira-kira jam 4.30 petang setelah menunggu DS menyelesaikan mesyuarat bersama pegawai tertinggi KDN yang lain.. Petang Jumaat itu amat berharga buat kami semua apabila DS sudi memperkenalkan kami dengan para pegawai tinggi kementerian.. Selepas itu dengan cerianya DS menjemput kami untuk bersama-sama berbual dan bertukar-tukar pandangan di pejabat beliau.. Pelbagai isu diutarakan dan disuarakan oleh rakan-rakan ketika ini.. And aku sekali lagi bagai tak percaya berpeluang duduk disebelah DS sepanjang sesi ini berlangsung.. wow!!! memang gabra pada mulanya.. tapi kemudiannya cool coz DS amat-amat sporting.. gelak tawa yang menyenangkan hati semua.. dan bermakna sekali DS sudi berkongsi momen-momen indah sepanjang beliau menjadi ahli politik.. dan juga kesempatan dalam menyuarakan persoalan akan senario politik masakini..

bersama pegawai-pegawai tinggi KDN

DS sedang menerangkan ciri-ciri keselamatan yang terdapat pada new MYkad

okay ini korang pasti jeleskan! haaa sportingkan! so i dah merasa sket feel as a minister! yeahh boleh ganti tempat DS pasnih hahahah verangan lagik nyonya nih!

antara yang hadir pada sesi santai di petang jumaat yang mulia :)

DS tekun mendengar luahan hati dari rakan-rakan twitternya

Wong Choong Hann - jaguh badminton negara pun turut serta :)

Secara keseluruhan bagi aku sesi bual bicara seperti ini amat bermakna dan memberi impak kepada setiap yang hadir dan memberi lebih gambaran akan pandangan dari pihak kerajaan tentang sesuatu perkara yang berlaku. Ianya juga mampu mengurangkan jurang perbezaan antara rakyat dan pemimpin agar apa saja masalah dapat diluahkan dengan lebih telus. Secara positifnya medium seperti Twitter amat berguna jika diaplikasikan sebaik mungkin oleh semua pemimpin. Sekali lagi aku amat bersyukur dipilih untuk bersama-sama mereka yang lain di majlis ini.. Terima Kasih Datuk Seri Hishammuddin.. Boss memang terbaik!

p/s: i paling x lupa bila DS first nampak muka i terus ditanya... "aik ni nyonyacyber kat mana nyonyanya? takder ruper nyonya pun" thanks DS coz remember my face yang mcm bulan bulatnya hehehe

Monday, April 9, 2012

::Singapore Trip 2012:: Part 2

sorry.. macam biasa lambat betul menyambung cerita.. bz sangat2 dgn kerja..actually byk citer yg nak dikongsikan dgn korang semua.. tp masa amat2 x mengizinkan.. so sebelum nak citer kisah2 lain.. meh nak abihkan dulu citer percutian singkat ke Singapore yang belum abih citer lagi tu.. hehehe

second day kat kota singa.. kami habis kan seharian di Universal Studio Singapore... amatlah suka anak2.. mama n ayah pun suka sebenarnya.. haha enjoy abih.. awal2 pagi lagi dah sampai ke USS.. dari Geylang kita org naik van yg disediakan oleh pihak hotel.. so sampai jer USS.. sempat la bergambar di pintu masuk dulu.. siap bergambar baru beratur menunggu time dibuka.. then baru lah serbu!!! so layan lah gambar-gambar sepanjang di sana okay!

tempat wajib bergambar! :p

jom beratur dulu! pintu USS belum dibuka :)






seharian dalam USS memang sangat enjoy! uolls yang belum sampai lagi ke USS jangan risau.. kat dalam ni ada beberapa kedai makan HALAL dan juga disediakan Surau untuk kemudahan pengunjung beragama Islam.. rasanya sangatlah sedap sebab harganya juga lumayan! hahaha.. so enjoy your food to the max!!

then malamnya kita orang lepak layan Song of the Sea pulak kat tepi pantai.. sangat mengasyikkan!


the next day sekadar rehat2 di hotel sebelum bertolak pulang ke KL semula.. short trip kan! :)

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget