Friday, November 25, 2011

::Espana Trip 2011:: Part 1 : Doha

salam kawan-kawan tersayang.. muah muah muah untuk semua yang masih sudi membaca ketukan kekunci yang tak seberapa ini.. thanks ya!.. ok hari ni jom kita citer suka duka Espana Trip pula.. actually dah nak basi sket kisah nyer sbb trip ni dah berlalu bulan lepas.. tp sebab nak habiskan kisah trip2 sebelum ini yang belum diciterkan.. so now baru ada masa untuk diwarwarkan kisahnya.. hehe..

Kali ni trip aku dan kawan-kawan menggunakan penerbangan Qatar Airways.. so bila dah Qatar Airways terpaksa la kita transit kat Doha.. ermm menarik juga kan.. sebab aku belum pernah sampai ke Doha.. Sebelum ni pernah transit ke Dubai.. so aku mencari kawan-kawan yang ada kat DOha.. Alhamdulillah.. ada sorang kawan kat FB yang memang selalu ulang alik ke sana.. so dapatlah ku menumpang apartmentnya di sana.. meh layan gambar2 sekitar Doha.. owhh yer.. kami di DOha cuma separuh hari transit.. sampai pukul 12.45tgh di Doha.. dan berlepas ke Madrid pukul 7 pagi keesokan harinya :)

ok.. inilah Holiday Villa Apartment Doha tempat kami menumpang berehat :)

sampai Doha kita lawat unta dulu yer :p

macam biasa bunga-bunga bila nampak camera.. hahaha posing time!

di Doha anda semua jangan ketinggalan untuk melawat Souq Waqif.. kat sini ada pelbagai barang yang boleh dibeli..

ramai juga yang berkunjung ke Souq Waqif ni..

bagi yang sukakan madu boleh dapatkan di kedai ini.. pelbagai jenis madu yang berkhasit dijual disini. :)

macam biasa.. group photo :)

antara pemandangan yang dapat dilihat di sekitar bandar Doha

Kami juga sempat ke kawasan padang pasir.. berbbq di tepian pantai ditengah-tengah padang pasir.. dan cuacanya sangat nyaman .. sejuk ya amat disertai angin yang agak kuat.. pengalaman yang agak menarik di sini.. Thanks pada Mr. Abbas yang sudi melayan kami di caravan miliknya..

nasi mandi yang special untuk alas perut kami semua.. sangat-sangat sedap sekali!

bbq beramai2 di padang pasir.. terbaik!!! best moment ever!!!

so.. cukup dulu kisah persinggahan beberapa ketika di Doha.. sangat menarik.. insyaallah ada masa boleh berkunjung lagi ke sana.. :)

Tuesday, November 22, 2011

::Kenangan Lalu::AtHeNs::

Dah habis pusing Istanbul, kami semua fly ker Athens, Greece pulak.. hrmm... aku tak pernah menjangkakan kaki ku ini akan berpijak ke negara asing seperti Greece ini..

dari Istanbul kami terbang ke Athens dengan menaiki pesawat Olympic Air.. tambangnya pergi dan balik dari Istanbul lebih kurang RM500.. tak der la mahal sgt kan..

sampai Athens yeayy!!!

@ Airport Athens

train d Athens

ok.. satu lagi nak citer dengan korang.. Athens ni bandar dia kalau first time sampai.. agak menakutkan.. sebab bangunannya penuh dgn hasil vandalism.. penuh conteng2.. cuba la tengok.. dinding hotel pun penuh conteng yang sungguh tak berseni. Sepanjang di sana.. kami boleh tengok beberapa kali adegan polis mengejar penjahat.. sangat takut sebab di Malaysia tak pernah tengok adegan sebegitu.. sebab tu bila tengok negara luar.. aku amat bersyukur jadi rakyat Malaysia.. :) ecehh tiba-tiba aku patriotik kan hehehe

ini kat depan Flea Market lebih kurang macam jalan masjid india laa.. ada kedai2 jual pelbagai barangan.. tapi tak der la jual tudung2 bagai heheheh

kami menapak dari hotel untuk menjejaki Acropolis yang terkenal di Greece..nak tahu apa itu Acropolis boleh lawat pakcik wikipedia ya heheh http://en.wikipedia.org/wiki/Acropolis_of_Athens

nampak tak bendera di puncak.. tinggi kan.. so nak sampai ke Acropolis terpaksa la panjat bukit sampai ke puncak tu... tinggi sangat.. tapi semangat punya pasal.. haaaa redah jugak!

cantikkan pemandangan bandar Athens ni... ni dah sampai separuh jalan dah.. maintain lagi tau.. tengah2 panas panjat bukit ni... :)

yeayyy!! sampai The Parthenon!!! selalu tengok kat buku sejarah jer.. now tengok kat depan mata :)

yeayyy!!!! sampai puncak akhirnya!!!! besh sgt... kat puncak ni nampak pemandangan seluruh bandar Athens! tapi aku paling kagum bila tengok pakcik dan makcik yang dah tua2 pun larat lagi panjat naik atas puncak ni... respect tul mat salleh semua ni punya kuat :)

pemandangan indah dari atas puncak :)

apa lagi kerja kat atas ni kalau tak posing jer! haha ni antara suasana kat Acropolis :) boleh tahan juga ramai pelawat

tempat yang mesti pergi bila kat oversea!! Hard ROck Cafe!!!! yeayy!!!

Sephora!! shopping time! :)

ni untuk yang minat bola!! Olympiacos boutique!

ok balik KL sudah hahaha trip pendek 5 hari jer untuk menjelajah Istanbul n Athens.. so terhad sangat tempat2 yg sempat jengah pun...

okeh... itu saja kisah untuk 2010... after this kita sambung untuk kisah Espana Trip baru2 ni yer :)

Thursday, November 17, 2011

::Kenangan Lalu::iStAnBuL-part 2::

sorry lama sgt tak sambung blog ni kan.. bz sgt2.. then bila ada masa.. mood mengarang pulak tak der..

so mari kita sambung kisah istanbul trip yg belum abih.. :) hari kedua di istanbul kami menyelusuri Selat Bosphorus.. Pada sesiapa yang berkunjung ke Turki pasti tidak akan melepaskan peluang menikmati pemandangan dari atas Cruise ini... sgt menarik.. disepanjang perjalanan.. cruise ini akan berhenti di istana2 yang terdapat di tepi-tepi selat ini dan juga kita boleh melawat masjid yang ada disekitarnya.. so apa lagi.. jom layan gambar dulu :)


nampak tak belakang tu ada bridge yang cantik.. itu lah bridge yang merentasi selat ini yang menghubungan antara benua eropah dan benua asia...

salah satu palace yang terdapat di persisir bosphorus

Palace Yedikule Müzesi

dah penat separuh hari berpusing2 dipersisir bosphorus kami meneruskan jelajah kami ke bandar moden istanbul..

me @ taksim square

di stesyen metro Kabatas!

malamnya kami mengambil peluang menyaksikan tarian gelek yang terkenal di istanbul.. so sorry gambar tak leh publish.. nanti kang rabun mata korang hahaha.. so sebagai ganti i post la gambat boss i yg kena petik utk bergelek atas stage hahaha...

me n my best friend at Sultanahmed stesyen

Thursday, November 3, 2011

i'm back!!!!!

yeahh alhamdulillah dah selamat kembali ke tanahair malam semalam..now masih jetlag lagi.. huhuhu tp kerja harus diteruskan.. so kawan2 apa khabar anda? semoga sihat hendakNya ya. so.. sementara aku nak pilih mana2 gambar yang sesuai untuk dikongsi dengan korang nanti.. rasanya elok kalau aku habiskan travelog aku sebelum ni yang terbantut seketika tu kan.. so korang sabar2 yer tunggu citer2 terbaru dariku... chowww dulu...:)

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget