Friday, July 6, 2012

Alfatihah buatMU AYAH...

Salam untuk semua..

Sudah agak lama tak update blogkan.. lately ni agak suram sket perjalanan hidup.. nak menulis pun tak der semangat...pada yang belum tahu.. sebenarnya aku baru kehilangan ayahanda tersayang yang telah menghembuskan nafas terakhir pada 21 Jun 2012 yang lalu. Kehilangan yang tersayang amat meruntun hati..

Minggu lepas... 17 jun 2012 (ahad) kakakku call bagitau ayah dimasukkan ke hospital. So aku cepat-cepat call mak nak tahu keadaan ayah macam mana. Actually ayah memang selalu keluar masuk hospital since dia memang sejak 8 tahun lepas perlu menjalani dialisis setiap 3 hari seminggu. Mak cakap ayah pagi tadi tak dapat bangun sebab kaki tiba-tiba sakit, mak terpaksa panggil ambulance untuk bawa ayah ke hospital. Kebetulan ahad adalah hari untuk ayah dialisis di Putra Medical Center Alor Setar. Mak cakap jangan risau.. ayah ok cuma kaki jer tak leh gerak yang menyebabkan dia tak boleh bangun. Aku pun pikir nak balik tengok ayah esok dah isnin.. budak-budak sekolah pula kan.. kalau sabtu memang dah ku cabut balik.. the next day call mak.. mak cakap ayah macam biasa juga,. tak der apa2.. cuma doktor buat beberapa prosedur dan test untuk kesan kenapa kaki sakit and mak cakap doktor kata ayah agak letih. 

Selasa aku masuk opis macam biasa.. call mak.. and mak cakap ayah kena masuk ICU sebab BP sangat rendah.. doktor tak dapat nak teruskan dialisis hari ni disebabkan tekanan darah yang menurun tiba2. Then aku dah tak sedap hati.. sepanjang hari memikirkan nak balik ke tak.. tengah-tengah minggu pulak..so banyak la pikirnya.. balik dari ofis.. call adikku di kg. katanya ayah ok.. cuma letih... tak perlu kot balik. mcm selalu ayah admit hospital.. selalu pun dia letih.. tapi hatiku tetap rasa tak tenteram.. rasa nak jugak balik.. aku cakap dengan suamiku.. abang.. jom la kita balik bang.. kita pontengkan jer budak2 ni esok satu hari.. petang esok kita balik kl semula.. husbandku memang amat-amat memahami.. kita orang decide untuk balik juga malam tu.. tapi anak sulungku pula ada hal kat sekolah esoknya.. tak boleh ponteng katanya. aku terpaksa tinggalkan dia di rumah adik bongsuku malam ni, and esok boleh la adikku hantar dia kat umah semula coz sekolah dia cuma depan umah aku jer.. Kita orang pun bergerak balik ke alor setar kira-kira dah jam 12 tengah malam. 

Kami sampai di Alor Setar ketika azan subuh berkumandang.. lepas solat tidur sekejap.. and kami terus ke hospital kira2 pukul 9 pagi. Sampai kat hospital, ayah macam selalu... terbaring letih.. and doktor cakap nak try dialisis lagi hari ni. Tapi bila buat jer dialisis, BP ayah turun semula.. terpaksa stop.. then bila BP dah agak ok.. try lagi buat.. tapi tetap tak boleh nak habiskan.. Ya Allah kesian sangat tengok ayah.. agak letih.. makan pun mak suapkan bubur jer.. sebab ayah tak boleh nak makan makanan lain.. tengahari lepas lunch keadaan ayah agak ok.. dah boleh senyum.. dah boleh geleng atau angguk kepala bila kita tanyakan dia sesuatu.. Ayah memang tak banyak cakap.. bila sakit macam ni lagi lah tak bercakap. bila tengok ayah dah ok camtu .. aku rasa lega sket. Ku cakap pada ayah.. "ayah, ceq nak balik KL ptg ni sbb Along tinggal sorang kat umah, weekend nanti ceq balik lagi jumpa ayah" ayah cuma pandang jer muka aku.. lama sangat aku rasa dia pandang.. pastu dia angguk kepala.. petang tu aku pun gerak balik KL kira-kira jam 6.30 ptg camtu. 

Sampai KL dah lewat malam.. esok pagi macam biasa.. sebelum ke ofis, hantar anak-anak ke sekolah dulu. then dalam perjalanan nak ke opis, abangku message cakap. "Na, ayah tak sedar", Ya Allah masa tu aku dah rasa cuak sangat-sangat.. Kebetulan waktu aku sampai betul-betul kat depan parking opis, abangku yang no 2 call tanya aku nak ikut dia balik tak.. kebetulan dia ada kursus di KL, tak nak buang masa aku terus tunggu abangku di jalan duta.. kami bergerak pulang kira-kira jam 9 pagi. Suamiku dan anak-anak akan menyusul kemudian. Hujan disepanjang jalan, perjalanan agak slow.. sepanjang jalan tak putus2 berwhatssapp dengan adik dan abang di kampung.. kata mereka ayah masih x sedarkan diri lagi. Ya Allah jauh sangat perjalanan kurasa.. Akhirnya kira-kira jam 12.55 tengahari aku mendapat khabar ayah telah pergi buat selama-lamanya. Tak sampai juga hajat untuk aku bersua dengan ayah buat kali terakhir.. tapi aku bersyukur kerana aku sempat juga pulang semalam untuk bersama ayah. Alfatihah buatmu ayah.. rindu padamu tak mampu ku ungkapkan dengan kata-kata... 


4 comments:

Anonymous said...

Salam takziah dari saya.

- toyu -

nyonyacyber said...

thanks sahabat.. lama tak dgr kabar org sg buaya kan :)

ily♥ said...

Assalamualaikum...

Kak nuyun, sy bru tau..
Innalillah hi wa inna ilaihirajiun..

Takziah utk kak nuyun n family.
Semoga roh arwah dicucuri rahmat ditempatkan bersama para solihin.

Al-fatihah.

nyonyacyber said...

w'salam Ily.. terima kasih ya..

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget