Tuesday, July 31, 2012

nelayan moden jom menjala!

wahh dah lama x update blog kan.. tiba2 pagi ni update resepi.. sebenarnya semalam petang anak-anak request nak berbuka dengan roti jala.. alang-alang acuan baru yang di order dari kak gee pun dah sampai.. bersemangat jugaklah nak trynya.. and bila dah diupload roti jala yang bertemakan warna hijau kuning tu.. haha tertarik la pulak kan.. ada la kawan-kawan yang bertanyakan resepi.. jadinya pagi ni meh kita salin resepi meh.. resepi ni saya belajar dari bonda tersayang.. masterchef terhebat dihatiku.. kalau google ada macam-macam pesen resepi roti jala.. ada yang letak susu segar.. ada yang letak santan.. tapi sejak turun temurun mak dah ajar buat paling senang tapi sedap.. so terhasillah roti jala yang sangat sedap tanpa santan atau susu.. cuma air garam sahaja..

Bahan-bahan (kira2 utk 5-6 orang makan):

300 gram tepung gandum 
1 biji telur
4 cawan air (agak2 la dgn kepekatan tepung nanti)
secubit garam
1 sudu kecil pewarna (kalau nak kuning letak jer kunyit, kalau nak dua warna satu lagi letak pewarna hijau)

 ini la rupa acuan roti jala yang amat mudah.. sapa2 nak order acuan ni bolehlah order dari kak gee.. sila sekodeng kat sini ya ----->> http://www.dapurkakjee.com/2012/07/acuan-pie-tee-dan-botol-acuan-roti-jala.html


Cara-caranya:

masukkan semua sekali kedalam blender.. blend sampai sebati.. then kalau nak dua warna.. masa blend jangan letak pewarna lagi.. siap blend, bahagikan dua adunan then baru warnakannya.. sangat senang kan.. tahap kepekatannya jgn terlalu pekat dan jgn terlalu cair.. agak-agak bila kita tuang tu dia smooth jer okay.. So dah siap adunan ni masukkan dalam botol acuan tu.. senang sangat-sangat.. griskan pan dgn sedikit minyak then mulakan jalaan anda.. buat la corak yang disukai,.. anyaman tikar yang berwarna warni atau satu warna pun boleh.. selamat mencuba ya!


 ini lah rupanya jalaan ku :)

 okeh fokus dekat sket.. agak kurang cun sebab dah bekejar masa nak berbuka hehehe

 tadaaaa.. siap dah jala hijau kuning ku! anak-anak cakap ni bukan roti jala mama.. ini roti tikar.. kakak ku pula cakap ini dah rupa macam peggulung rambut zaman dulu2 nih.. haha

inilah hasilnya roti jala hijau kuning untuk pasukan bolasepak negeriku tercinta hahaha walaupun kedah suram jer tahun ni yer.. hijau kuning tetap membara! :)


** kuah untuk dimakan dgn roti jala korang buat jerlah kari ayam atau daging letak kentang sket.. tapi mesti pekat baru best nak mencicahnya.. atau musim2 durian ni buat la kuah durian.. fuhhh nikmatnyaaa hehehe

*** ada orang tanya apa beza pakai acuan pesen lama yang warna kuning tu... oo sangat banyak beza.. sebab acuan lama tu adunan asyik menjejeh jer nak sampai ke kuali tu.. kalau botol ni senang.. bila kita tonggeng menjala baru keluar tepungnya.. so tak der la kotor dapur kita tu kan.. :)

No comments:

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget