Resepi Kuih Janda Kaya
Bahan2 untuk kulit:
Tepung gandum
Secubit garam
Santan
Air
Inti:
Seketul ubi kentang dipotong dadu kecil2
Daging / ayam kisar
*kuantiti ayam / daging mesti lebih dari kentang
Separuh labu bawang besar dipotong dadu
Sedikit serbuk lada hitam
Secubit garam
Secubit serbuk jintan manis
Salutan luar:
Telur
Bread crumb (serbuk roti)
Cara2nya:
Bancuhkan adunan kulit sama seperti membuat adunan ketayap.. Jgn terlalu keras dan jgn terlalu lembut.. Sedang2 ajer ya.. Kemudian masak di atas kuali tanpa minyak (gunakan kuali non-stick) buatkan seperti membuat kulit ketayap. Adunan kulit ni kami masuk semua dlm blender jer.. Senang sekali tekan jer dah sebati.. Tak der nak berketul2 kan.. Hehe
Sementara itu untuk inti, tumiskan bawang besar dgn sedikit minyak, kemudian masukkan ayam / daging kisar dan kentang, garam, serbuk jintan manis serta serbuk lada hitam.. Masak hingga kentang empuk. Letakkan sedikit air supaya mudah empuk.
Kemudian gulungkan kulit tepung tadi dengan diisi inti yg telah siap. Buatkan seperti menggulung kuih ketayap. Selepas itu celupkan di dalam telur yg telah dipukul sebelum di gaulkan dengan bread crumb (serbuk roti). Setelah siap panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana hingga kekuningan.. Siap digoreng bolehlah di makan dengan sos cili.
*sorry ya cik peah tak pandai nak mengarang resepi ni.. Kalau agak2 tak baper paham boleh la tanya semula ye..
Bahan2 untuk kulit:
Tepung gandum
Secubit garam
Santan
Air
Inti:
Seketul ubi kentang dipotong dadu kecil2
Daging / ayam kisar
*kuantiti ayam / daging mesti lebih dari kentang
Separuh labu bawang besar dipotong dadu
Sedikit serbuk lada hitam
Secubit garam
Secubit serbuk jintan manis
Salutan luar:
Telur
Bread crumb (serbuk roti)
Cara2nya:
Bancuhkan adunan kulit sama seperti membuat adunan ketayap.. Jgn terlalu keras dan jgn terlalu lembut.. Sedang2 ajer ya.. Kemudian masak di atas kuali tanpa minyak (gunakan kuali non-stick) buatkan seperti membuat kulit ketayap. Adunan kulit ni kami masuk semua dlm blender jer.. Senang sekali tekan jer dah sebati.. Tak der nak berketul2 kan.. Hehe
Sementara itu untuk inti, tumiskan bawang besar dgn sedikit minyak, kemudian masukkan ayam / daging kisar dan kentang, garam, serbuk jintan manis serta serbuk lada hitam.. Masak hingga kentang empuk. Letakkan sedikit air supaya mudah empuk.
Kemudian gulungkan kulit tepung tadi dengan diisi inti yg telah siap. Buatkan seperti menggulung kuih ketayap. Selepas itu celupkan di dalam telur yg telah dipukul sebelum di gaulkan dengan bread crumb (serbuk roti). Setelah siap panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana hingga kekuningan.. Siap digoreng bolehlah di makan dengan sos cili.
*sorry ya cik peah tak pandai nak mengarang resepi ni.. Kalau agak2 tak baper paham boleh la tanya semula ye..
7 comments:
Done follow no. 57
Do follow me back yea.. heee.. salam kenal..
Mana resepi kuih janda kaya ni yeaa?
http://tengkubutang.blogspot.com/
alamak baru perasan resepi tak keluar.. nanti kita edit..
btw.. tq
mmg sdap kwn dh cb buat resepi ni..
Hoi! Aku google resepi ni blog ko first sekali kuor wehhhh cik peahhhhh! (Heidi koo)
Hoi! Aku google resepi ni blog ko first sekali kuor wehhhh cik peahhhhh! (Heidi koo)
Weihhh lama ko menghilang.. Aku rinduuuu
Aku nampak kat wall ko arini lantas aku google blog ko ko kuar atas sekali
Post a Comment