Sunday, August 18, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri



Salam Aidilfitri buat semua.. Yer hari ni dah masuk 11 Syawal kan... Lambatnya aku wish salam aidilfitri untuk korangkan.. Sejak first day raya nak berblog tp asyik bertangguh,, almaklumlah.. Aktiviti raya sangat padatkan.. Kononnya laaa.. Boleh jadi alasan kan hehehe

So.. Korang raya dimana tahun ni? Macam biasa aku tahun ni giliran beraya di kampung sendiri.. Seronoknya tak yah cakaplah kan... Ehh ehh jangan la ingat aku tak suka beraya di kampung mertua pulak.... Bukan macam tu.. Ikhlas aku cakap.. Mana-mana anak perempuan pun bila dapat beraya dengan mak sendiri memang satu kepuasan.. Setuju tak? Actually bagi aku raya mana-mana pun sama.. Ada kemeriahannya yang tersendiri.. Cuma bila raya tempat sendiri ni ibarat dapat satu bonus lah kan.. Di tambah pula sejak arwah ayah dah tak der ni.. Dipagi raya dapat bersama-sama bonda menziarahi pusara ayahanda.. Lain suasananya... Tak sama dengan suasana ziarah di hari lain.. 


Pagi raya yang lalu, lepas ziarah pusara arwah ayah di Perkuburan Islam Gurun, kami sekeluarga menziarahi pusara arwah atuk sebelah mak pula dia Perkuburan Islam Bedong. Kemudian macam biasa kami konvoi adik beradik menziarahi ibu saudara di Sg. Petani, Sg. Layar dan Seberang Perai. Akhir sekali sebelum balik kami singgah beraya di rumah ibu saudara di Bedong..Saat ziarah menziarahi ni yang buat Aidilfitri sangat bermakna.. Seronok bila dapat jumpa saudara mara sepupu sepapat yang setahun sekali berjumpa.. 

Then next day hari menunggu tetamu pula beraya di rumah mak.. Siap nasi daging dan laksa untuk tetamu.. Alhamdulillah seronok bila dapat menjamu sanak saudara makan beramai-ramai kan.. Hari ketiga raya kami beraya sebelah Alor Setar pula.. Rumah yg wajib pergi mestilah umah mak ngah di Wang Tepus.. Best kat situ sebab dalam dusun.. Musim buah pulak.. Memang meriah sangat..ohyerrr since kedah dah kembali kepada pemerintahan Barisan Nasional.. So kami juga beraya di Mentalon..di kediaman rasmi Menteri Besar Kedah. Lewat petang ada acara photo beramai2 satu family di kedai gambar.. First time tahun ni dapat kumpul 7 beradik bergambar di studio.. Selalu setiap tahun hanya dirumah mak jer.. Yerlah ahli keluarga dah ramai ni agak susah nak kumpul serentak semua sekalikan.. Macam-macam ragam ada.. Tapi memang indah bila dikenangkan kembali..


Raya kali ni cuti agak panjang.. Sempat juga aku menghadiri majlis kahwin anak sepupu dan menziarahi saudara yang dah lama x jumpa. Sebelum balik KL pada Selasa lepas, kami sempat juga singgah Pulau Pinang sekadar jalan-jalan cuci mata.. Itupun sebab anak bongsuku Nabil nak sangat naik feri.. Sian dia.. Dah lama tak merasa naik feri kataya,.. So ayahnya bawa jugaklah.. 


Cuti raya aku sebenarnya masih panjang.. Tapi terpaksa balik KL awal sebab incik suami dah nak kerja..sebab tu juga tahun ni kami tak sempat nak beraya di kampung suami di Kelantan.. Selalunya setiap tahun kami akan beraya di dua-dua kampung, tapi tahun ni nampaknya satu jerlah kampung sempat balik.. Insyaallah aidiladha nanti kami beraya di kelantan pulak. So itu jer kisah raya aku tahun ni.. Salam aidilfitri maaf zahir batin buat semua ya... Halalkan makan dan minum jika ada.. 






2 comments:

ily♥ said...

Ya Allah....dah besar dah Nabil & anak2 dara kak nurul...ALong dah nak sama tinggi mama dah...

Selamat Hari Raya Kak Nurul & family..
Maaf zahir batin..

nyonyacyber said...

Yer Ily.. Dah besar2 semua.. Selamat hari raya maaf zahir batin juga dari kak nurul sekeluarga ya..

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget