Tuesday, August 5, 2008

bingkisan mak & ayah tercinta...

weekend lepas sempat juga aku cari masa utk balik kg. menziarahi mak ayah yang kurang sihat. sejak seminggu yang lepas hati aku asyik teringat kg jer.. especially pd ayah.. bila call mak.. mak ckp ayah asyik nangis jer bila dia rasa tak larat.. aduhhh aku rasa cam nak terbang jer balik.. mula2 aku plan nak balik sorang... mcm selalu bila time2 darurat.. tapi bila pikir nanti kalau anak cucu balik ramai2 mesti ayah jadi ceria sket.. so kebetulan sekolah cuti plak on friday.. aku pun tak tau cuti apa.. sempena israk mikraj la kot.. so aku pun balik laa.. setelah aku pujuk2 akak cayang aku.. heheh sbb nak tumpang keter dia.. maklumlah keter aku yg ada skrg tak larat nak sampai ke kedah sana... tunggu keter baru tak tercapai2 lagi..

so bila dah berjaya pujuk akak aku... terpaksa la aku ikut time dia... w/pun sebenarnya aku dah cuti on friday.. tapi sbb dia masih kerja hari tu.. so kita org bertolak lepas dia abih kerja.. kira2 kul 8 mlm bertolak dari jln. klang lama.. mula2 akak ku drive.. pastuh hubby aku plak sambung.. ermm tp cam biasa laa.. bila jalan mlm2 nih.. mula la mata tak tahan.. dah bertin2 aku nampak cik abg aku minum power root.. tapi mata ngantuk lagi.. alih2.. dua tiga kali jugak la berhenti kat R&R heheheh.. tidur + cuci muka.. akhirnya sampai kat gurun kira2 kul 1 pagi..

ermm sampai kat umah.. tgk ayah tak tidur lagi.. mak ckp.. camtu la tiap2 mlm.. duduk menyandar jer kat atas katil tak leh nak tidur... ermmm nanti kalau tidur dia mula rasa semput.. dah datang penat dia.. sian ayah...lepas satu, satu dugaan utk dia.. ingatkan dah lepas buat bypass dah ok.. tapi cam tak ok jugak.. kaki ayah pun dah kembali bengkak.. mak ckp.. agaknya sbb dia asyik duduk berjuntai kaki kot.. ermmm aku tak tahu nak ckp camner.. patutlah naluri aku asyik teringat nak balik kg jer lately nih...

sabtu.. pagi tu cam biasa... lepak2 kat umah.. tgh hari lps lunch.. bawa mak p buat gigi palsu baru.. sian mak.. gigi lama dah rosak.. nak cakap pun tak berbutir... balik dari kedai gigi.. singgah pasar mlm.. tapi awal lagi.. kul 4.30 camtu.. hehhe tak der la byk sgt org menjual... beli kuih utk makan petang.. ermmm byk nyer durian, cempedak, rambutan & duku sekarang nih... fuhhhhh kecur liur.... balik umah... tgk ayah tidur sambil duduk kat sofa... alahai siannya.. bila suruh tidur kat katil dia tak nak.. nanti sakit lagi dada... mak ckp.. end of august nanti dr. nak buat endogram lagik... alahai naper la lambat sgt.. tp standard la hospital kerajaan.. kena tunggu giliran... apa nak buat..

ahad.. iskk cepatnya masa berlalu... dah nak kena balik kl... pagi sebelum balik... pergi kedai perabot jap.. carikan kerusi malas utk ayah.. mak ckp kerusi malas yg akak beli kat IKEA tu ayah tak leh duduk.. nanti dia susah nak bangun... sian dia... so beli la kerusi malas utk ayah.. balik umah pasangkan kerusi.. letakkan alas tilam nipis atas kerusi.. mak ckp adik nak belikan ayah kerusi urut yg mcm kerusi ayah duduk buat dialisis.. tp mak tak kasi beli.. sbb mahal sgt.. cam tak sesuai jer.. ermm mak.. camtu laa... tak nak susahkan anak2... ermm sedih nya dah nak kena balik kl.. tak sempat jumpa ayah.. ayah hari nih cam biasa.. rutin setiap ahad, selasa & khamis pagi2 lagi dah kena pergi Putra Medical Center kat Alor Star, kena buat dialisis.. ermmm pujuk2 jugak mak nak bawa mak ngan ayah duduk kl ngan aku.. tapi mak cam biasa.. tak nak laaa... nanti susah mak nak p ngaji kat masjid.. nak ajar budak2 ngaji lagi.. aduhh seribu mcm alasan.. yg sebenarnya mak susah nak tinggalkan kg laman.. itu ajer.. tp ayah bila aku tanya .. laju jer dia jawab nak,... heheh ayah mmg suka kalau dpt dikelilingi anak2 cucunya... tapi aku kena la hormati pendirian mak... ermmmm nak buat mcm mana.. cuma aku rasa aku kena lebih kerap balik jengah mak ngan ayah... dia org dah makin uzur....

heheh lupa plak satu cerita... sebelum balik pagi tu... sempat lagi hubby aku ajar mak drive keter ayah.. heheh ayah mmg nak aku bawa balik kl jer keter dia.. sbb dah lama tak der sapa bawa... aku cam biasa laa.. tak nak laa.. walau pun keter tu mmg nama aku pun.. tapi tak payah laa.. nanti sapa2 balik kg senang nak guna keter.. tinggalkan jer laa.. so hubby aku ajar la mak drive. at least senang mak nak hantar ayah gi masjid terutama time nak solat jumaat. mak ckp sian adik.. tiap kali jumaat kena balik gurun... dah la ahad, selasa ngan khamis mmg kena balik gurun sbb nak bw ayah g spital.. ermm thanks kimie... byk pengorbanan hang utk mak dan ayah... ermm lagipun masjid dekat jer ngan umah.. so mak tak payah nak masuk main road.. cuma jalan dalam taman jer.. so boleh la mak drive bawa ayah g solat....

so time utk balik kl... kena bertolak awal.. kalau ikut hati selalu lewat ptg baru aku balik kl.. so sampai kl mlm... tp sbb kak da kena sampai kl before 6.30 ptg.. terpaksa la balik tgh hari tu... ermm nak buat camner... so balik la kita org semua.. tinggal la mak ngan ayah lagi... sampai kl tepat kul 6 ptg...

No comments:

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget