Wednesday, June 22, 2011

::BERSIH VS X BERSIH::


dari last week lagi nak citer pasal BERSIH ni.. tp tak sempat nak mengarang.. so pagi ni ada sket masa boleh la kita kupas sket tajuk ni yer.. ok.. actually aku tak baper suka borak ttg politik ni.. tp bila timbul isu BERSIH ni aku rasa terpanggil pulak untuk meluahkan apa yg aku rasa.

ok.. now meh kita tgk dulu apa itu BERSIH sebenarnya.. setelah aku google menggoogle (sorry ek aku memelayukan bahasa omputih)akhirnya aku jumpalah dengan website BERSIH nih.. so ni apa yg aku dpt dari laman sesawang tersebut:

Siapakah BERSIH?

Pengenalan

BERSIH bermula dengan penubuhan sebuah Jawatankuasa Bertindak Bersama bagi reformasi sistem pilihanraya pada Julai 2005. Objektif gabungan yang ditubuhkan ialah untuk mendesak sebuah reformasi dalam proses pilihanraya di Malaysia.

Formulasi Kenyataan Bersama

Kenyataan Bersama dikeluarkan ekoran ‘Bengkel Reformasi Pilihanraya’ yang diadakan di Kuala Lumpur pada September 2006. Kenyataan Bersama menyatakan objektif-objektif jangka panjang dan tuntutan-tuntutan segera (jangka pendek) sebagai matlamat gabungan ini.

Jawatankuasa Induk BERSIH

Jawatankuasa terdiri daripada ahli-ahli dari parti politik dan wakil-wakil dari pertubuhan bukan kerajaan (NGO) iaitu: Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Women’s Development Collective (WDC) and Writers Alliance for Media Independence (WAMI).

Pelancaran BERSIH

BERSIH dilancarkan secara rasminya pada 23 November 2006 di Parlimen Malaysia. Ia dihadiri oleh pemimpin-pemimpin parti politik, kumpulan masyarakat dan NGO, termasuk Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail; Naib Presiden PKR, Sivarasa Rasiah; Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Setiausaha Publisiti Pusat dan Ahli Parlimen Seputeh, TereseKok; Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa; Ketua Pemuda PAS, Salahudin Ayub; Setiausaha Agung PSM, S. Arutchelvan; Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Syed Shahir Syed Mohamud; Pengarah Eksekutif WDC, Maria Chin Abdullah dan Pengarah Eksekutif SUARAM, Yap Swee Seng.

ok.. next! dah kenal siapa disebalik BERSIH ni? ni yg aku dpt dari sumber e-mail yg masuk ke peti mail aku semalam.. mereka2 di sebalik BERSIH ni,.. check it out:

Dibawah ini adalah senarai Jawatankuasa Penganjur Bersih 2.0 seperti yang dinyatakan Ambiga Sreevenasanksahkh. Ambiga juga adalah orang kuat disebalik penubuhan IFC yang akan memberi sokongan moral dan sebagainya kepada sesiapa yang ingin murtad dinegara ini.

1- Ambiga Sree (Pengerusi)

2- Mat Sabu (Timbalan)

3- Andrew Khoo

4- K Arumugam

5- Dr Farouk Musa

6- Harris Ibrahim

7- Liau Kok Fah

8- Maria Chin Abdullah

9- Richard Y W Yeoh

10- Dr Toh Kin Woon,

11- Dr Wong Chin Huat

10- Datuk Yeo Yang Poh

12- Zaid Kamaruddin

13- Dr Subramaniam Pillay

14- Arul Prakkas

Ok! now cuba tgk list AJK Bersih ni.. baper kerat org Melayu?????? 4 orang jer kan! tp yg terpekik terlolong sibuk dok kempen utk turun berdemo berhimpun semua ni majoriti org Melayu.. so! faham tak korang apa yg sebenarnya sedang berlaku wahai saudara2 ku sekelian... ianya tak lain tak bukan bertujuan untuk memecahbelahkan org Melayu sendiri.. tolong la saudara2.. tolong la sedar.. bumi milik kita sedikit demi sedikit akan terhakis dengan sikap kita yang leka ini.. aku harap sangat sahabat2 dan saudara2 ku tak kan terlibat dgn penganjuran perhimpunan yang jelas tiada faedah buat kita semua.. kenapa mesti nak berhimpun utk menyatakan ketidakpuasan..kita ada saluran yang betul utk meluahkan ketidak puasan kita.. jika dikata SPR tidak telus.. bagaimana pulak beberapa negeri skrg diperintah oleh parti pembangkang.. cuba la anda fikir dengan fikiran yang waras..

ok.. satu lagi pandangan aku ttg barisan penyokong kerajaan pulak.. kenapa mesti nak turut serta berhimpun utk menentang BERSIH?? kenapa? tiada kesan yang baik pun bertindak begitu.. bagi aku kenapa nak ikut rentak negatif semua tuh???? perpecahan makin ketara dikalangan orang Melayu sekarang.. tolong la sedar!!!!!!!!!!!!

7 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kalo la semua org pikiq mcm kiter pikiq aman donia ni peah...ntah aku pow x paham...beria bagai nak buat...motip la sangat

nyonyacyber said...

motip yg tah apa2.. nanti kena sembur gas kat mata mula la maki hamun polis pulak.. tak faham tul aku dia org ni.. apa yg ada dlm palaotak pun tak tahu laa

Papa Mifz said...

org melayu skrg ntah apo yg dipikirkan...dah terpinggir mcm kat singapore baru tau...

zeqzeq said...

Elok uNMO BUat konsert heboh di Stadium lagi umpg..dangdut ke..pada hari yang sama..

nyonyacyber said...

papa mifz: sbb kita celik mata dlm kesenangan.. sbb tu tak sedar diri dipergunakan..

zeqzeq: hahaha itu kita kasi tv3 jer buat.. hahah

mummysabrina said...

am mintak izin copy entry atas ni boleh...malas nak mengarang then am setuju sangat dgn entry kat atas...;)

nyonyacyber said...

owh.. silakan!

keudara bersama FBI @ HOTFM AM CREW

MHI @ TV3 - Jan 2, 2009

Tempat Yg Telah Ku Jejaki

There was an error in this gadget